06/06/2019

Eerste groene Auto Expo van Vlaanderen opent deuren

Back to article overview

Donderdag 6 juni 2019 - In Wijnegem Shopping heeft Vlaams minister van Energie Lydia Peeters vanochtend de allereerste groene Auto Expo van Vlaanderen officieel geopend. Liefst 16 dagen lang kunnen duizenden bezoekers er de nieuwste zero-emissie, hybride en CNG-voertuigen ontdekken. Ook een testritje maken met een volledig elektrische wagen is mogelijk. Het initiatief komt er omdat steeds meer Vlamingen uitkijken naar groene alternatieven voor de klassieke diesel- en benzinewagens. De Vlaamse overheid zal de bezoekers tijdens Auto Expo o.a. met een innovatieve tool aansporen om voor een zero-emissie auto te kiezen. Dit jaar kunnen de Vlamingen overigens voor nog meer dan 9 miljoen euro aan zero-emissiepremies aanvragen.

De Auto Expo opent op donderdag 6 juni de deuren en loopt tot en met zaterdag 22 juni. In totaal zullen tien verschillende automerken er samen twaalf verschillende modellen ten toon stellen op de binnenpleinen van Wijnegem. Bezoekers kunnen er onder andere de Nissan Leaf, Hyundai Kona, Volvo XC40 en Tesla Model 3 ontdekken (zie volledige lijst onderaan). Met die laatste zal je ook een testrit kunnen maken. Net als tijdens een klassiek ‘salon’, kan je aan sommige standen ook medewerkers van de automerken aanspreken met al je vragen over duurzame alternatieven voor diesel- en benzinevoertuigen.

Zsofi Horvath van Wijnegem Shopping:

“Nooit eerder besteedden de Vlamingen zoveel aandacht aan het milieu als nu. En dat is stilaan ook goed merkbaar op onze wegen. Daarom installeerden wij in onze garages al vier gratis oplaadpunten voor wagens. Om onze bezoekers uitgebreid kennis te laten maken met alternatief aangedreven wagens, organiseren we nu dus ook een allereerste groene Auto Expo. Voor zover wij konden nagaan, is het de eerste keer dat in Vlaanderen een beurs wordt georganiseerd met enkel en alleen zero-emissie, hybride en CNG-voertuigen.”

Populaire premies

Dat meer Vlamingen interesse tonen in milieuvriendelijkere wagens, blijkt ook uit de laatste cijfers van de Vlaamse overheid, die de Auto Expo ondersteunt. Zo werden er in april alleen al 492 nieuw aangekochte volledig elektrische wagens geregistreerd. Of ruim drie keer meer in vergelijking met april vorig jaar, toen er 150 werden verkocht. In totaal reden er begin mei in Vlaanderen al 47.933 milieuvriendelijke wagens rond, waarvan 9.639 puur elektrische exemplaren.

Een deel van dit succes is zonder twijfel te danken aan de gestegen populariteit van de Vlaamse premie voor de aankoop van een zero-emissiewagen. Het budget aan uitgekeerde zero-emissiepremies lag vorig jaar bijna dubbel zo hoog als in 2017. En vier keer meer Vlamingen kregen een subsidie. Ook dit jaar kunnen de Vlamingen trouwens voor nog meer dan 9 miljoen euro aan premies aanvragen.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Energie:

“We stellen vast dat het aanbod aan zero-emissiewagens vergroot, maar dat de prijs nog erg hoog blijft. Voor veel Vlamingen maakt de premie dan ook het verschil tussen overstappen op zero-emissie rijden of niet. Daarom verlengen wij de premie alvast met 1 jaar tot eind 2020. Alle initiatieven die het vertrouwen in groenere voertuigen vergroten, krijgen uiteraard onze steun.”

Concreet zal een medewerker van het departement Omgeving tijdens enkele dagen aanwezig zijn op de Auto Expo in Wijnegem om er bezoekers te informeren over onder meer de voordelen van de aankoop van een elektrische wagen en de uitrol van publieke laadpalen in ons land. Daarnaast stelt de overheid ook elke dag een interactieve tool ter beschikking die je de totale kostprijs van het bezit van een elektrische wagen laat vergelijken met die van een diesel- of een benzinewagen. Zo krijg je alvast een beter beeld van de werkelijke kosten en baten.

 

Bron: persdienst Lydia Peeters 2019