13/07/2007

Eerste groen licht voor "duurzame" bachelor Bouw in Geel

Terug naar artikeloverzicht

Samenwerking KH Kempen en XIOS overtuigt Vlaamse Regering.

De Vlaamse Regering geeft een eerste groen licht voor de oprichting van een bacheloropleiding Bouw aan de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) in Geel. Een eerdere aanvraag had ze verworpen. Onder impuls van onderwijsminister VANDENBROUCKE hebben de KHK en de XIOS -Hogeschool Limburg uit Diepenbeek intussen klare afspraken voor een verregaande samenwerking gemaakt. De KHK kon ook overtuigend aantonen dat de opleiding een nieuw publiek kan aanboren. De vooropgestelde specialisatie "duurzaam en energiezuinig bouwen" voldoet bovendien duidelijk aan een nood op de arbeidsmarkt. Als ook de volgende stappen in de procedure positief verlopen, kan de opleiding starten vanaf het academiejaar 2008-2009.

De oprichting van nieuwe opleidingen in het hoger onderwijs is niet vanzelfsprekend. De overheid wil immers garanderen dat de onderwijsmiddelen zo efficint mogelijk ingezet worden. Daarom moet een hogeschool of universiteit eerst kunnen aantonen dat een nieuwe opleiding wel degelijk een leemte in het Vlaamse onderwijsaanbod invult n voldoet aan een rele behoefte op de arbeidsmarkt (macrodoelmatigheid). Als de macrodoelmatigheid goed bevonden is, onderzoekt de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) of het dossier de nodige garanties bevat dat de opleiding van een voldoende hoge kwaliteit zal zijn.

De KHK is al langer vragende partij om een bachelor Bouw in te richten. De eerste aanvraag, vorig jaar, werd echter geweigerd na een negatief advies van de Erkenningscommissie. Die vond het raadzaam om eerst af te wachten hoe de pas opgerichte bachelor Bouw bij de nabijgelegen XIOS Hogeschool zich zou ontwikkelen. Ze wees er ook op dat er geen overleg geweest was tussen beide instellingen.

De nieuwe aanvraag overtuigt wel. Ten eerste omdat de twee betrokken hogescholen en hun associaties duidelijke afspraken hebben gemaakt over een samenwerkingsovereenkomst, die overigens meer behelst dan enkel deze opleiding. De instellingen zullen de bachelor Bouw organiseren op basis van een gemeenschappelijk opleidingsprofiel. In het derde jaar zal elke instelling een eigen specialisatie aanbieden, waar studenten van beide instellingen naadloos kunnen instappen na het tweede jaar. Beide opleidingen plannen daarnaast ook samen te werken met de twee andere professionele bouwopleidingen in Vlaanderen (Aalst en Brussel).

Bovendien is intussen gebleken dat de XIOS-opleiding, die dit academiejaar voor het eerst is ingericht, al meteen 170 studenten heeft aangetrokken, zonder dat dit echt ten koste ging van andere opleidingen. Er is dus wel degelijk een nieuw publiek aangeboord: mensen die anders geen hoger onderwijs gevolgd zouden hebben, doen het dankzij dit aanbod wel. Nieuw studiewerk toont aan dat zo'n potentieel ook in de provincie Antwerpen aanwezig is. En de arbeidsmarktperspectieven zijn uitstekend: de bachelor leidt duidelijk op tot een reeks knelpuntberoepen (tekenaar, werfleider, werfopzichter, calculator, ...), de specialisatie in energiezuinigheid is bovendien duidelijk toekomstgericht. Vandaar ook de uitdrukkelijke steun die de Confederatie Bouw aan dit dossier verleent.

Minister Vandenbroucke is enthousiast: "Dit dossier draagt duidelijk bij tot de optimalisatie van het aanbod binnen het Vlaamse hoger onderwijs: hier wordt een verregaande samenwerking uitgebouwd, waarbij iedere instelling zich concentreert op haar kerncompetenties en deskundigheid en voor andere specialisaties netwerkt met een partnerinstelling. Dat gebeurt bovendien over de grenzen van de associaties heen, wat tot gevolg heeft dat de studenten kunnen kiezen uit een bredere waaier van mogelijkheden."

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering