16/01/2005

Eerste fase van financiering- en ophaalsysteem van banden start op 1 februari 2005

Terug naar artikeloverzicht

Recytyre, het beheersorganisme voor afvalbanden, start het financiering- en ophaalsysteem op van afvalbanden. Het systeem wordt in twee fases uitgevoerd.

Fase 1

Opstart van de financiering vanaf 1 februari 2005 voor afvalbanden afkomstig van personenwagens, 4X4, aanhangwagens en caravans, bestelwagens en lichte bedrijfsvoertuigen, vrachtwagens en autobussen.

Opstart ophaling vanaf 1 april 2005.

Fase 2

Opstart van de financiering vanaf 2 mei 2005 en opstart van de ophaling vanaf 1 augustus 2005 voor afvalbanden afkomstig van motoren en scooters, voertuigen en machines voor openbare werken, voertuigen en machines voor landbouw, voertuigen voor industrile toepassingen (lucht- en volle rubberbanden).

Vanaf 1 februari 2005 zullen de leden/importeurs van Recytyre een vaste milieubijdrage aanrekenen bij de verkoop van een nieuwe band uit de categorien opgesomd onder fase 1. Vanaf 1 april 2005 zullen deze afvalbanden bij garagebedrijven en bandenspecialisten, in het kader van het Recytyre systeem, dan gratis worden afgehaald.

Het systeem dat voortvloeit uit de regionale regelgeving, wordt georganiseerd door de 6 belangrijkste bandenproducenten in samenwerking met het Vlaams, Brussels Hoofdstedelijk en Waals Gewest. Meer dan 50 importeurs van banden sloten zich bij het systeem aan.

Eind 2003 was het systeem bijna van start gegaan, maar het werd vertraagd door een gerechtelijke actie. Inmiddels besliste de rechter dat de klacht ongegrond was. De tegenpartij gaat hiertegen in beroep, maar gezien de gehanteerde argumentatie hebben de Recytyre leden er alle vertrouwen in dat niets de start nog kan tegenhouden.

Voor banden van personenwagens, 4X4, aanhangwagens en caravans, bestelwagens en lichte bedrijfsvoertuigen bedraagt de milieubijdrage 2,40 incl. BTW ( 1,98 excl. BTW)

Voor banden van vrachtwagens en autobussen, bedraagt de milieubijdrage 10,30 incl. BTW ( 8,51 excl. BTW)

De milieubijdragen van de andere categorien van banden (fase 2) worden later bekend gemaakt.

Nog even de grote lijnen van het Recytyre systeem:

  • De wetgeving voorziet dat de bandenfabrikanten en  -importeurs een vaste milieubijdrage storten in een fonds.
  • Deze milieubijdrage wordt gefactureerd aan de groothandelaars.
  • De groothandelaars factureren op hun beurt de milieubijdrage aan de kleinhandelaar die de bijdrage op zijn  beurt aanrekent aan de consument.
  • Met de financile middelen uit het fonds betaalt Recytyre de ophaling en het milieuvriendelijk verwerken van de afvalbanden

Recytyre wenst nog even aan te halen dat zij de stocks van afvalbanden die ontstaan zijn voor 1 april, niet gratis zal ophalen. Bovendien vallen afvalbanden die afkomstig zijn van toegelaten of verboden stortplaatsen, het buitenland, van 'historische' stocks, van de ontmanteling van autowrakken en  van landbouwers die afvalbanden gebruikten voor het afdekken van silo's, niet onder de verantwoordelijkheid van Recytyre.

Bron : Recytyre