Met de nieuwe winkel in Ninove (opening 28 februari) zet Colruyt een nieuwe stap voor een verdere beperking van de CO2-uitstoot. Dankzij zonnepanelen op het dak kan de winkel, bij voldoende zonlicht, nagenoeg volledig zelf in de nodige energie voorzien. Door de investering van 450.000 euro kunnen we nu gebruik maken van de onuitputtelijke, milieuvriendelijke bron van energie die de zon is. Daarnaast blijven we overal in de firma op zoek naar manieren om het energieverbruik zo veel mogelijk te beperken.
20 ton CO2 vermeden
Colruyt verwacht dat de 570 m zonnepanelen goed zullen zijn voor een jaarlijkse opbrengst van 65.000 kWh per jaar. Dat is te vergelijken met het jaarlijkse verbruik van 18 gezinnen. Als dezelfde hoeveelheid energie geproduceerd zou worden door een klassieke gasgestookte elektriciteitscentrale, zou dat een jaarlijks verbruik van 19.500 kubieke meter aardgas betekenen en een uitstoot van bijna 20 ton CO2. De installatie draagt dus bij tot de vermindering van het broeikaseffect.
Op zomerdagen bijna volledig op zonne-energie
Het formaat van de installatie werd afgestemd op het verbruik van de winkel. Bij voldoende zon kan de winkel bijna volledig functioneren op zonne-energie. Daarvoor werd bv. ook al rekening gehouden met het hogere verbruik van de koelinstallaties in de zomermaanden. Doordat de panelen energie leveren van zodra er licht op invalt, leveren ze ook bij bewolkt of regenweer al groene stroom, zij het dan in mindere mate. Zo schatten we dat de installatie in de wintermaanden overdag toch nog voor 30 40 procent van het verbruik kan instaan.
Hoog rendement
De panelen zijn met een draagconstructie in een hoek van 35 op het dak geplaatst. Op die manier kunnen we het zonlicht maximaal benutten, doordat de zonnestralen in een rechtere hoek invallen. De installatie is niet zichtbaar vanop het straatniveau. In de winkel wordt binnenkort wel een scherm voorzien, waarop de klanten permanent de opbrengst van de panelen zullen kunnen volgen.
Technisch
- 380 panelen
- totale oppervlakte: 570 m
- Geschatte jaaropbrengst: 65.000 kWh
- Equivalent in CO2 (CO2-uitstoot van een klassieke, gasgestookte centrale voor dezelfde hoeveelheid energie 307 g/kWH): 19,955 ton
- Investering: 400.000 euro voor de panelen + ongeveer 50.000 euro installatiekosten. We schatten dit op 10 jaar terug te verdienen door de opbrengst in combinatie met groenestroomcertificaten.