27/01/2004

Eerste BENOR-certificaat voor kleinschalige waterzuiveringsinstallaties

Terug naar artikeloverzicht

Certipro heeft op 9 januari 2004 het eerste BENOR-certificaat voor geprefabriceerde kleinschalige afvalwaterzuiveringsinstallaties (KWZI) tot 50 IE in Belgi uitgereikt aan Eternit nv. De officile overhandiging van het certificaat vindt plaats op 6 februari e.k.

Certipro is de certificatie- en keuringsdienst die Vito (Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek) heeft opgericht vanuit de noodzaak aan de erkenning van kwalitatief en technologisch waardevolle producten. De eerste producten, die Certipro keurt, zijn KWZI en septische tanks.

Het BENOR-keurmerk voor KWZI laat in eerste instantie de fabrikant toe zich nu reeds in regel te stellen met de aankomende Europese regelgeving. KWZI vallen immers onder de Europese Bouwproductenrichtlijn en moeten in de toekomst in overeenstemming zijn met de Europese geharmoniseerde norm prEN 12566-3. Een fabrikant die het BENOR-certificaat heeft bekomen, vervaardigt zijn KWZI reeds volgens de technische eisen van prEN 12566-3. Deze norm voorziet in de uitvoering van de initile typetests voor de bepaling van de waterdichtheid en de nominale capaciteit, de zuiveringsefficintie en structurele stabiliteit. De initile typetests moeten worden uitgevoerd door een genotificeerde instantie zoals Certipro. De norm prEN 12566-3 eist verder van de fabrikant de implementatie van een productiecontrolesysteem. Deze interne zelfcontrole dient de fabrikant in staat te stellen alle producten op dezelfde manier te produceren als het gekeurde prototype. Een fabrikant die aan de technische eisen van de norm prEN 12566-3 voldoet, zoals Eternit nv., kan in de nabije toekomst ook de CE-markering op zijn producten aanbrengen.

Een fabrikant die het BENOR-merk heeft bekomen, biedt eveneens een bijkomende kwaliteitsgarantie. In tegenstelling tot de CE-markering gebeurt in het kader van het BENOR-merk de toetsing van de resultaten van de initile typetests aan de gewestelijke milieureglementeringen niet door de fabrikant zelf maar door de onafhankelijke certificatie-instelling Certipro. Ook de implementatie en de effectiviteit van het productiecontrolesysteem worden door Certipro beoordeeld.

Indien je meer info wenst, neem dan contact op met:

Hilde Maes
Projectleider Certipro
Tel. + 32 14 33 50 81
Fax + 32 14 32 11 85
hilde.maes@vito.be
www.certipro.be