14/11/2006

Eerste Belgisch CDM-contract ondertekend om Kyotodoelstellingen te halen

Terug naar artikeloverzicht

Minister voor Leefmilieu Bruno Tobback heeft vandaag in de marge van de VN-klimaattop in Nairobi  het eerste Clean Development Mechanisms (CDM)-contract ondertekend dat ons land zal toelaten om in het buitenland emissiereducties aan te kopen en zo de Kyotodoelstellingen te helpen realiseren. Het contract regelt de aankoop van emissierechten gegenereerd door een nieuwe geothermische elektriciteitscentrale die het bedrijf LaGeo in El Salvador heeft opgericht.
 
Belgi heeft zich gengageerd om zijn uitstoot van broeikasgassen tegen 2010 met 7.5% te verlagen. Een deel van deze reductie worden gerealiseerd door de federale overheid. Naast het nemen van een reeks interne maatregelen, heeft die zich gengageerd om in het buitenland 12,3 miljoen emissierechten (elk recht vertegenwoordigt 1 ton CO2 of CO2-equivalenten) aan te kopen uit projecten die lokaal de uitstoot van broeikasgassen reduceren. Deze projecten kunnen opgestart worden in gendustrialiseerde landen (de zgn. projecten van Gezamenlijke Toepassing of Joint Implementation - JI) of in landen die niet onderworpen zijn aan een verplichte emissiedoelstelling onder het Protocol van Kyoto (de zgn. Mechanismen voor Schone Ontwikkeling of Clean Development Mechanisms - CDM). Hiervoor heeft de Ministerraad in een eerste fase een budget van 10 miljoen Euro vrijgemaakt, en meer bepaald 9,3 miljoen Euro voor de aankoop van emissierechten zelf.
 
 
HET EERSTE BELGISCHE CDM-CONTRACT
 
Het contract met het Salvadorees bedrijf LaGeo, dat gespecialiseerd is in geothermische elektriciteitsproductie, regelt de aankoop van minimum 183.000 en maximum 262.000 emissiekredieten, gespreid over de periode 2007-2012, uit het goedgekeurde CDM-project. Met het project voorziet de firma de oprichting van een geothermische elektriciteitscentrale met "binaire cyclus", waardoor het rendement van de bestaande geothermische centrale verhoogd wordt. Hiervoor wordt een tweede, extra warmtewisselaar en stoomgenerator bovenop de bestaande, primaire generator geplaatst om zo de warmte van de geothermische bron nog efficinter in stroom om te zetten.
 
Omwille van de grote vulkanische capaciteiten en de geothermische expertise heeft deze technologie in El Salvador een enorm  potentieel. Momenteel wordt er ongeveer 15% van de elektriciteit opgewekt in dergelijke geothermische centrales, met daarnaast 39% uit waterkrachtcentrales en 46% uit steenkoolcentrales. Dit project is het tweede goedgekeurde CDM-project in El Salvador. Minister Tobback is bijzonder tevreden over de vlotte samenwerking met de ambassade van El Salvador in Brussel bij de voorbereiding en de realisatie van dit contract, en de nauwe samenwerking met het bedrijf zelf.
 

EXTRA VOORWAARDEN VOOR DUURZAAMHEID
 
Belgi is een van de voortrekkers van extra criteria bij de selectie van de JI/CDM-projecten. De projecten moeten immers niet alleen emissierechten genereren, maar ook hoog scoren op het vlak van de duurzaamheid. Hierdoor worden projecten gestimuleerd die niet alleen op het milieuvlak, maar ook op sociaal en economisch gebied goed scoren en dus een duurzame ontwikkeling bevorderen.
 
Het project van LaGeo in El Salvador steunt enkele lokale gemeenschapsprojecten door het ter beschikking stellen van grond en financile steun. Zo wordt evenzeer de lokale, biologische koffieplantage en een wildlife protection park voor de opvang van zieke of gewonde beschermde dieren door het bedrijf gesteund. Bovendien zal er bijkomende tewerkstelling gecreerd worden, zowel in de elektriciteitscentrale als in de verschillende lokale gemeenschapsprojecten. Het bedrijf heeft zich tevens gengageerd om de ILO-Conventies te respecteren.

____________________________

Extra info