23/11/2011

Eenheidsreglement voor gerecycleerde granulaten van kracht

Terug naar artikeloverzicht

Op 25 juli 2011 keurde Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege het eenheidsreglement gerecycleerde granulaten goed. Dit reglement treedt in werking op 23 november 2011. De certificatie van gerecycleerde granulaten – de granulaten en zeefzandfracties die ontstaan bij het verwerken van bouwpuin – moet vanaf die datum gebeuren op basis van dit eenheidsreglement. Het eenheidsreglement past helemaal in het Vlaams materialenbeleid van minister Schauvliege en heeft als doelstelling de materiaalketen van bouwpuin te sluiten en de kwaliteit van gerecycleerde granulaten te verbeteren zodat ze ook voor hoogwaardige toepassingen gebruikt kunnen worden.

Productie van gerecycleerde granulaten

Jaarlijks komt er in Vlaanderen ongeveer 11,3 miljoen ton bouw- en sloopafval vrij bij het bouwen, slopen en renoveren van gebouwen en constructies of bij de aanleg en opbraak van wegen en verhardingen. Het is daarmee qua gewicht de grootste afvalstroom in Vlaanderen.

De puinfractie van het bouw- en sloopafval hoeft niet gestort te worden en het milieu te belasten. Integendeel puinbrekers verwerken betonpuin, metselwerkpuin en asfaltpuin tot gerecycleerde granulaten. Die zijn perfect geschikt voor hergebruik in bouw- en/of wegenwerken waarbij ze primaire grondstoffen zoals grind en zand vervangen. Dit is een mooie toepassing van het kringloopdenken waarbij afval grondstof wordt en de keten zich sluit.

De gerecycleerde granulaten moeten voldoen aan de eisen voor secundaire grondstoffen van het VLAREA. Minister Schauvliege en de OVAM willen de kwaliteit van de gerecycleerde granulaten nog verhogen zodat de bouwsector ze als volwaardige kwalitatieve materialen beschouwt. Bij een verbetering van de kwaliteit komen de gerecycleerde granulaten ook in aanmerking voor meer hoogwaardige toepassingen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van betongranulaat in nieuw beton.

Beheersysteem  

Om de kwaliteit van de gerecycleerde granulaten te verhogen, heeft de OVAM in overleg met de sector een ketenbeheersysteem opgesteld. Dit ketenbeheersysteem neemt elke schakel van de keten onder de loep. Het bekijkt waar en op welke wijze puinafval ontstaat, de wijze van inzameling en transport van het puin en de acceptatie ervan bij de breker. Aandacht gaat ook naar de verwerking van het puin bij de breker, het transport en het effectief aanwenden van de gerecycleerde granulaten in een bepaalde toepassing.

Het ketenbeheersysteem is een beleidsdocument dat een wijze van handelen vooropstelt om te komen tot het beoogde resultaat: het verbeteren van de milieuhygiënische kwaliteit van de gerecycleerde granulaten.

Eenheidsreglement

Voor de puinbrekers is het eenheidsreglement een belangrijk onderdeel van het ketenbeheersysteem. Het eenheidsreglement vormt de basis voor de certificatie van de milieuhygiënische kwaliteit van gerecycleerde granulaten door de certificatie-instellingen. Het eenheidsreglement werd als ministerieel besluit goedgekeurd en treedt op 23 november 2011 in werking. Momenteel zijn Copro en Certipro bevoegd om gerecycleerde granulaten te certificeren.

Het eenheidsreglement is van toepassing op de keuring van de gerecycleerde granulaten die vaste en mobiele puinbrekers op een bouw- of sloopwerf produceren. Een vaste puinbreker is een vergunde inrichting waar puin van elders wordt aangevoerd en verwerkt. Bij een mobiele installatie wordt het puin ter plaatse op de bouw- of sloopwerf verwerkt.

Een belangrijk element bij het verzekeren van de milieukwaliteit van de granulaten is de zelfcontrole van de producenten. Zij moeten op het binnenkomende bouw- en slooppuin, op de productie en op het afgewerkte product een zelfcontrole uitvoeren volgens specifieke controleschema’s.

De externe controle gebeurt door de certificatie-instellingen. De keuringsinstellingen gaan na of de zelfcontrole van de producent wel voldoende is. Ze doen controlebezoeken en controleproeven.

Meer info vindt u op: www.ovam.be/gerecycleerdegranulaten

Bron : OVAM