09/09/2005

Een lagere energiefactuur, niet enkel vandaag maar ook in de toekomst

Terug naar artikeloverzicht

Ministerraad keurt structurele maatregelen goed
 
Op voorstel van minister van Leefmilieu Bruno Tobback en staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert besliste de ministerraad om op een structurele manier de energiefactuur van de gezinnen te doen dalen. "Structurele maatregelen doen maandelijks en op lange termijn de energiefactuur van gezinnen dalen. Daarom zijn die nog belangrijker dan maatregelen die eenmalig de factuur drukken", zeggen minister van Leefmilieu Bruno Tobback en staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Els Van Weert. "De oprichting van een Energiebesparingsfonds is een eerste stap in de goeie richting."
 
Gebrekkige isolatie of energievretende branders zorgen ervoor dat onze woningen nog steeds teveel energie verspillen. Bovendien zijn de meest energie-inefficinte huizen vaak bewoond door de gezinnen die nu al problemen hebben om hun energiefactuur te betalen. Dankzij het Energiebesparingsfonds zal iedereen voortaan een goedkope lening kunnen krijgen voor   energiebesparende ingrepen in de woning. Anderzijds kunnen gezinnen van wie de energiefactuur zwaar doorweegt, een energie-audit laten uitvoeren.
Zij zullen hierbij de nodige opvolging krijgen, zodat de meest efficinte investeringen worden genomen. Hierbij kan de daling van de energiefactuur gebruikt worden om de kost van de investering te overbruggen.
 
Tevens zal vanaf volgend jaar het maximumbedrag van de fiscale aftrek voor energiebesparende investeringen in woonhuizen fors worden opgetrokken. Het gaat om een principile beslissing die concreet wordt ingevuld tijdens de begrotingsopmaak 2006. Dit moet alle gezinnen in Belgi toelaten om jaarlijks een substantile inspanning te doen om hun woning energiezuiniger te maken.
 
Het Energiebesparingsfonds en de verhoging van de fiscale aftrek zorgen voor een duurzaam energieverbruik in onze woningen. Hierdoor vermindert niet enkel de energiefactuur op lange termijn, gezinnen zien ook hun koopkracht stijgen. Een lager energieverbruik betekent ook een daling van onze emissies en dat helpt ons bij het behalen van de Kyoto-doelstellingen. Deze structurele maatregelen betekenen bijkomend een sterke stimulans voor de werkgelegenheid in de bouwsector.
 
Een werkgroep onder leiding van de Minister van Leefmilieu en de Staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling werkt de maatregelen verder uit.
 
Ter illustratie: Nemen we een typisch rijhuis in een Belgische stad. Als de onverwarmde zolder niet gesoleerd is en er gestookt wordt met een oude gasketel, loopt het verbruik voor de verwarming al snel op tot boven de 2000 m3 gas per jaar. Vervangt u de oude gasketel door een hoge rendementscondensatieketel en isoleert u het dak, dan levert dat al snel een besparing op van 600 m3 aardgas per jaar. Resultaat: een grote daling van de energiefactuur en n ton minder CO2-uitstoot. Gemiddeld komt dit overeen met een besparing van 250 euro jaarlijks.

Bron : Persmededeling minister van Leefmilieu Bruno Tobback