Het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, kent bijna €620.000 aan dertien baanbrekende projecten toe. Sinds 2018 ondersteunt dit Fonds initiatieven die zich richten op opleiding en tewerkstelling in beroepen die natuurlijke hulpbronnen optimaal benutten. De geselecteerde projecten van dit jaar helpen niet alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar dragen ook bij aan vernieuwende economische ecosystemen die de levensduur van objecten en materialen verlengen.
Het Fonds ondersteunt organisaties die bijdragen aan het behoud van natuurlijke hulpbronnen binnen een waardeketen. Hierdoor bevordert het Fonds zowel de socio-professionele inschakeling van mensen als de samenwerking tussen partners om continue kringlopen van materiaalgebruik te realiseren.
Dertien organisaties verspreid over heel België, die zich inzetten voor een circulaire economie, ontvangen in totaal bijna 620.000 euro. Elk project krijgt een bedrag tussen 25.000 en 50.000 euro. Omdat het ING-Fonds een broedplaats is voor gedurfde en impactvolle initiatieven, heeft de Koning Boudewijnstichting de selectie van dit jaar voor de helft medegefinancierd. Sinds de oprichting in 2018 heeft ING via haar Fonds voor een meer Circulaire Economie al 73 projecten ondersteund, met een totaalbedrag van 1.907.905 euro.
Hier vind je de volledige lijst van de geselecteerde initiatieven van dit jaar. Hieronder, enkele voorbeelden:
- Open circulair atelier voor eco-design en duurzame kleding in Mechelen
Mode Ursulinen en Cilab openen de deuren van een inspirerend atelier waar studenten altijd welkom zijn. Hier vindt een dynamische kruisbestuiving plaats op het gebied van eco-design in kleding. Studenten uit de buurt, maar ook uit steden als Gent, Antwerpen en Brussel, krijgen meer tijd en middelen om hun creatieve ideeën te ontwikkelen. Samenwerking staat centraal, waarbij studenten de kans krijgen om samen te werken met de medewerkers van Cilab, waaronder mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben of hadden. Deze unieke mix bevordert zowel de sociale betrokkenheid van het atelier als de bewustwording voor alle deelnemers rond een duurzamere textielsector.
- Verwerking van reststromen tot kwaliteitsvolle voedingsproducten te Antwerpen
Bij Sense Operations vzw zet men zich in voor de behandeling van reststromen uit de retailsector tot hoogwaardige halffabricaten en eindproducten voor menselijke consumptie. Het doel is om deze reststromen zo hoog mogelijk (soms zelfs hoger) terug in de voedselketen te brengen, met een verlengde houdbaarheid én grotere kwaliteit. De vereniging bereikt deze terugwinning van hulpbronnen, en dus het vermijden van afval, met de medewerking van arbeiders uit de sociale economie.
- Het upcyclen van festivalreclamedoeken tot duurzaam meubilair en accessoires te Edingen
In 2025 wil het festival LaSemo een vooruitstrevend netwerk van festivals opzetten, die hun afval drastisch wensen te verminderen. Tegenwoordig worden reclamedoeken na het evenement meestal verbrand of weggegooid. LaSemo stelt een derde, duurzame en innovatieve optie voor: samenwerken met lokale ambachtslieden en werkgelegenheid bieden aan mensen die ver van de arbeidsmarkt staan door deze reclamedoeken om te zetten tot stijlvol, duurzaam meubilair en ecologische accessoires.
- Re.Fab academie te Sint-Gillis
Repair Together en de Université Libre de Bruxelles bundelen hun krachten om de exponentiële groei van afval tegen te gaan en tegelijkertijd de digitale vaardigheden van werkzoekenden te vergroten. Door middel van een praktische opleiding van 5 dagen over reparatie met 3D-printing, mikken de partners op het opleiden van 300 mensen tegen 2030, waarvan 60 in 2025 en minimaal 210 werkzoekenden. Het ontwikkelen van geavanceerde vaardigheden in ontwerp en reparatie is inderdaad voor de partners een essentiële hefboom om naar een circulaire en duurzamere economie te gaan. Met dit project gaan ze een stapje verder in die richting.
Over de Fondsen waarmee ING België aan de samenleving bijdraagt
In 2005 richtte ING België een eerste filantropisch Fonds op bij de Koning Boudewijnstichting, om sociale actoren in verschillende maatschappelijke thema’s te ondersteunen. Later kwamen daar andere Fondsen bij. Dit jaar 2024 heeft ING België haar bijgedragen aan een betere samenleving via het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie, het ING Fonds voor een meer Digitale Samenleving en het Fonds voor Financiële Geletterdheid. In totaal heeft ING meer dan 11,8 miljoen herverdeeld onder verenigingen en organisaties via projectoproepen en andere activiteiten voor initiatieven van algemeen belang.
Bron: Persbericht Koning Boudewijnstichting