15/06/2006

Een 100% natuurlijk, 100% composteerbaar en 100% recycleerbaar schaaltje om het vlees te verpakken

Terug naar artikeloverzicht

Bij Carrefour Belgium wordt er steeds meer belang gehecht aan het begrip duurzame ontwikkeling. Vandaag zorgt de marktleider van de grootdistributie in Belgi opnieuw voor een innovatie in dit domein met de lancering van het 100% plantaardig vleesschaaltje, op basis van suikerrietvezels. Alle Carrefour- en GB-winkels van het land bieden voortaan gehakt in een bio packaging aan. Deze nieuwe soort verpakking voor vlees is een wereldprimeur. Carrefour Belgium bevestigt hiermee zijn pioniersrol op vlak van ecologische verpakkingen. Eerder zorgden Carrefour en GB reeds voor een primeur op de Belgische markt met de composteerbare folies "Natureflex" en "Materbi", evenals met de composteerbare kruidenpotjes "Jify".

Jaarlijks zullen in de Carrefour- en GB-winkels meer dan 20 miljoen vlootjes uit suikerriet gebruikt worden voor de verpakking van gehakt. De introductie van de bio packaging vertegenwoordigt een besparing van 300.000 kilo polystyreen per jaar.


Kwaliteit en duurzaamheid

Carrefour en GB waken er voortdurend over dat de producten van onberispelijke kwaliteit zijn. Dit geldt ook voor de verpakkingen. Het begrip kwaliteit omvat immers ook de dimensies duurzaamheid en respect voor het milieu. Het is in deze geest van duurzame ontwikkeling dat Carrefour Belgium, na twee jaar onderzoek en testen, een vleesschaaltje lanceert dat volledig wordt vervaardigd van natuurlijke producten.

Een woordje geschiedenis

In 2003 zorgden Carrefour en GB voor een premire in Belgi met "Natureflex", een composteerbare folie op basis van cellulose. Sindsdien reeds worden de groenten en het fruit in de afdeling Bio verpakt in deze composteerbare folie. Overigens is niet alleen de folie, maar ook het etiket, de gebruikte lijm en de inkt 100 % afbreekbaar. Carrefour lanceerde ook reeds de composteerbare folie "Materbi", op basis van mas, voor de verpakking van bio-aardappelen, evenals de composteerbare kruidenpotjes "Jify" op basis van houtturf en houtpulp. Tijdens de maand april werden ook koekjesschaaltjes op basis van maszetmeel uitgetest in de Carrefour- en GB-winkels.

Een stap verder: een vleesschaaltje van een 100% hernieuwbare grondstof

Het schaaltje wordt vervaardigd van suikerrietvezels: een 100% hernieuwbaar plantaardig materiaal, dat een ideaal alternatief vormt voor verpakkingsmaterialen o.b.v. petroleum, zoals plastic of EPS . Suikerriet is inderdaad een plant die zich op natuurlijke wijze meerdere malen per jaar vernieuwd.

Nadat de suiker uit het riet is gehaald, worden de rietstelen en -afval na de oogst verzameld van het veld voor industrile verwerking tot suikerrietpulp. Deze pulp wordt in mallen gegoten om vellen te verkrijgen die vergelijkbaar zijn met kartonnen vellen. Dit materiaal is water- en vetresistent en kan ook in de oven (tot 220C) en in de microgolfoven worden gebruikt. Het beantwoordt aan alle hyginische voorwaarden en voldoet aan de strengste normen (ISO-, FDA- en HACCP-certificaat). De bio packaging bevat geen fossiele materialen en is GMO-vrij.

In het tijdperk waar de Kyoto-norm zo belangrijk is, is dit een nieuwigheid waarmee de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd kan worden, in vergelijking met de vervaardiging van plastic materialen.

Minder afval

Deze bio packaging is ook volledig composteerbaar. In een compostvat is het materiaal reeds na 8 weken volledig afgebroken. Het schaaltje heeft de certificaten OK Compost en OK Compost Home gekregen via de firma AIB Vinotte, en is dus conform de norm NE 13432 (zowel perfect thuis als in industrile installaties composteerbaar).

Het schaaltje is eveneens 100% recycleerbaar. De propere, lege schaaltjes mogen bij het "Papier en karton", om nadien te worden gerecycleerd.

Een initiatief van Carrefour Belgium

Deze bio packaging is een initiatief van Carrefour Belgium, die werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de onderneming Moonen Packaging. Zij ontwikkelt deze verpakkingen uit pulp van suikerrietvezels, geleverd door de Chinese onderneming Roots Biopack, die gespecialiseerd is in ecologische verpakkingen.

Geen impact op de verkoopprijs

Dit schaaltje op basis van pulp van suikerrietvezels is het eerste duurzame alternatief voor plastiek in de afdeling beenhouwerij. De prijs van suikerruit is voordelig en eerder stabiel, vergeleken met de prijs van petroleum, die maar blijft stijgen. De productie van het plantaardige alternatief kost op dit moment nog een beetje meer dan die van plastic schaaltjes, maar dit zal geen impact hebben op de verkoopprijs. Binnen een jaar zou de tendens trouwens omgekeerd moeten zijn. "De ecologische innovatie moet economisch interessant blijven, anders heeft het initiatief geen enkele zin", voegt Guido Brosius, Packaging Manager bij Carrefour Belgium, hieraan toe.

De bio packaging wordt momenteel gebruikt voor de verpakking van droge vleeswaren, zoals gehakt.   We testen het materiaal om ook vochtigere vleessoorten te verpakken, maar de technologie staat nog niet op punt want de absorptiegraad is nog te hoog. Ondertussen denken we al luidop na over de introductie van de volgende bio packaging voor andere vleeswaren, zoals worsten, chipolata en hamburgers , legt Guido Brosius verder uit.

Een besparing van 300.000 kilo polystyreen

Jaarlijks zullen in de Carrefour- en GB-winkels meer dan 20 miljoen vlootjes uit suikerriet gebruikt worden voor de verpakking van gehakt. De introductie van de bio packaging vertegenwoordigt dus een besparing van 300.000 kilo polystyreen per jaar.

Gemakkelijk herkenbaar

Carrefour Belgium wil de klanten aanmoedigen om mee te denken in de goede richting en meer en meer te gaan composteren. Het plantaardige vlootje is gemakkelijk te herkennen dankzij het etiket "Bio Packaging, 100% afbreekbaar, 100% plantaardig" en de lichtbeige kleur, zoals die van karton. Onderaan het schaaltje, onder het vlees, verschijnt het logo " OK Compost Home " in relif. Een affiche geeft ook meer uitleg over wat bio packaging is, en hoe het afval te verwerken.

Bron : Carrefour Belgium