28/11/2014

EcoGator toont hoe energiezuinig apparaten werkelijk zijn!

Terug naar artikeloverzicht

Wie een koelkast of vriezer met A+ label aanschaft, denkt wellicht een zeer energiezuinig toestel te hebben gekozen. Niets is echter minder waar: A+ is in de categorie koelkasten tegenwoordig het slechtste label op de markt en gebruikt bijna drie keer zoveel stroom als een A+++variant. Om klanten te helpen hun weg te vinden in het woud van energielabels en daadwerkelijk het meest energiezuinige toestel te kiezen, lanceert Bond Beter Leefmilieu de EcoGator-app.

Hoe werkt EcoGator?

EcoGator is de eerste app die in staat is om de gegevens van het Europese energielabel te lezen en te verwerken met de camera van je smartphone. Door een label scannen zie je onmiddellijk de energiekost van koelkasten, diepvriezers, droogkasten, wasmachines, vaatwassers, verlichting en televisies, en vergelijk je makkelijk de rekening per jaar en voor de gehele levensduur van het apparaat. Zie ook het filmpje of de screenshots (onderaan bericht). “Voor een ijskast bijvoorbeeld zie je dan dat bij een levensduur van 15 jaar een A+ ijskast een energiekost heeft van 544 euro tegenover 180 euro voor een A+++” aldus Sara Van Dyck, beleidsmedewerker Bond Beter Leefmilieu.

Energiebesparing voorkomt black-out

Het dreigende stroomtekort deze winter is het gesprek van de dag. “Bond Beter Leefmilieu vraagt meer aandacht voor  structurele energiebesparing en een duurzame energietoekomst. Dan kunnen we afschakelplannen in de kast laten liggen,” aldus Van Dyck. “Het kiezen van de juiste apparaten is één van de broodnodige structurele maatregelen die een black-out helpen voorkomen”.

Nu beschikbaar voor Android en IOS!

Bron : Bond Beter Leefmilieu