25/03/2010

ECN-membraan scheidt waterstof uit kolengas

Terug naar artikeloverzicht

Op palladium gebaseerde membranen van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) zijn gebruikt bij de omzetting van kolen naar schone energie, middels waterstof. De Nieuw-Zeelandse organisatie CRL Energy heeft een uniek experiment uitgevoerd om de gehele keten van kolen naar elektriciteit te demonstreren. Het instituut maakt daarbij gebruik van een ECN Hysep® membraanmodule als laatste stap om het kolengas om te zetten in waterstof met een zuiverheid die nodig is voor een brandstofcel.

Het experiment richt zich op ontwikkeling van de technologie die het mogelijk moet maken om de in ruime mate beschikbare energiebronnen van Nieuw Zeeland, zoals kolen en biomassa, om te zetten in schone energie. Uit kolen wordt eerst een waterstofrijk gas geproduceerd waarna het op druk gebrachte gas in de membraanmodule wordt gezuiverd en in een brandstofcel wordt omgezet in elektriciteit. Dit project toont aan dat door deze technologie de hele keten van kolen naar elektriciteit kan worden doorlopen.

Het onderzoek van ECN richt zich op toepassing van waterstofscheidende membranen voor de productie van waterstof. Met de Hysep® module (www.hysep.com), die ontwikkeld is op basis van een keramisch gedragen palladium (Pd) membraan, is het mogelijk om waterstof te scheiden uit een breed scala van waterstofrijke stromen.

Van kolen naar waterstof en elektriciteit
Olievoorraden zijn eindig. In de komende tien jaar zullen naar verwachting de olieprijzen sterk gaan stijgen doordat de vraag sneller stijgt dan het aanbod aan ruwe olie. Kolen echter zijn beschikbaar in veel grotere hoeveelheden en de voorraden zijn sterker verdeeld over de wereld, zodat de prijs minder gevoelig is voor geopolitieke ontwikkelingen. Daarom zou vervanging van olie door kolen als grondstof voor transportbrandstof aantrekkelijk zijn. Het omzetten van kolen naar waterstof biedt nieuwe mogelijkheden om dit te bereiken. Door kolenvergassing te gebruiken in combinatie met afvangst en opslag van CO2 (koolstofdioxide), kunnen kolen op een klimaatvriendelijke manier worden ingezet.

Over CRL Energy
CRL Energy is een instituut dat energie- en milieuonderzoek uitvoert met specialistische kennis op het gebied van waterstof en biomassatechnologie. Het heeft een sterke historie in het onderzoek naar de inzet van fossiele brandstoffen, met name kolen. Meer informatie over CRL Energy op www.crl.co.nz .

Over ECN
ECN richt zich met energieonderzoek op een duurzame energievoorziening: een veilige, efficiënte, betrouwbare en milieuvriendelijke energievoorziening. In opdracht van overheid en bedrijfsleven ontwikkelt ECN hiervoor kennis en technologieën en brengt dat naar de markt. Meer informatie over ECN op www.ecn.nl .

Bron : ECN