20/08/2013

Earth overshoot day

Back to article overview

Vandaag, 20 augustus 2013, is het 'Earth Overshoot Day'. Dat is de dag waarop de mensheid alle hulpbronnen heeft opgebruikt die de aarde in één jaar kan produceren. In amper 7 maand en 20 dagen hebben we het volledige jaarbudget van ecologische hulpbronnen opgebruikt. Voor de rest van 2013 plegen we roofbouw op de natuurlijke reserves.

Consumptie overschrijdt draagkracht van de aarde

Elk jaar berekent het Global Footprint Network de 'Earth Overshoot Day': de dag wanneer de menselijke consumptie van natuurlijke hulpbronnen de capaciteit van wat de aarde in één jaar tijd kan produceren, overschrijdt. Dit jaar valt 'Earth Overshoot Day', de dag waarop de consumptie de draagkracht van de aarde overstijgt, twee dagen eerder dan vorig jaar.

Voor de rest van het jaar putten we dus uit de natuurlijke reserves van toekomstige generaties. Ons consumptieniveau doet het ecologisch tekort aangroeien - bossen verdwijnen, er is verlies aan biodiversiteit, visbestanden raken uitgeput, er zijn hoe langer hoe meer voedseltekorten, landbouwopbrengsten dalen. Dat heeft niet alleen een enorme negatieve impact op het milieu, maar het ondermijnt ook onze economie. Klimaatverandering als gevolg van de snellere uitstoot van broeikasgassen dan dat bossen en oceanen die CO2-uistoot kunnen absorberen is de meest verspreide impact van ecologische overconsumptie.

Vroeger was de natuur steeds in staat zich te herstellen en de menselijke consumptie te compenseren. Sinds het begin van de jaren 70 van de vorige eeuw werd een kritische drempel overschreden. Sinds toen passeert de consumptie de draagkracht van wat de aarde jaarlijks kan produceren aan grondstoffen en absorberen in termen van vrijgekomen CO2. Vandaag leeft meer dan 80% van de wereldbevolking in landen die meer verbruiken dan ze zelf kunnen produceren. Om aan de behoeften van de Japanners te voldoen is er 7,1 maal de oppervlakte van Japan nodig. De Italianen consumeren het equivalent van 4 Italiës, de Egyptenaren 2,4 maal Egypte. Belgen hebben 5,3 maal de oppervlakte van België nodig.

Elk jaar vroeger

Sinds de eerste Earth Overshoot Day in 1986 valt de dag elk jaar vroeger. Dat betekent dat we onze natuurreserves hoe langer hoe sneller uitputten. Dat komt onder meer door de toenemende wereldbevolking en het groeiend aantal 'welvarende' consumenten.

  • 31.12.1986
  • 21.11.1995
  • 02.10.2005
  • 23.09.2008
  • 22.08.2012
  • 20.08.2013

 

Tijd voor actie

Indien we op dezelfde manier blijven doorgaan, zou Earth Overshoot Day in 2050 al op 1 juli vallen. Dan zou onze planeet twee jaar tijd nodig hebben om de natuurreserves voort te brengen die we in één jaar opgebruiken. Het is mogelijk om het tij te keren. Volgens het WWF is meer dan 50% van de menselijke ecologische voetafdruk te wijten aan de emissies van door de mensen geproduceerde broeikasgassen. Het WWF voert gedurende een jaar campagne voor een heroriëntatie van de investeringen naar duurzame energie. Vandaag zou nog goed 1.900 miljard dollar per jaar aan subsidies naar fossiele brandstoffen gaan. Alleen al door dat geld weg te halen bij fossiele brandstoffen zouden de CO2-emissies met 13% kunnen verminderen.

En wat kunnen wij doen?
Maak van de milieutips die je vindt in Verrekijker en op de VMM-website je dagelijkse praktijk. Werken aan het milieu van morgen is ons motto, dus moeten we ook zorgen voor de natuurlijke reserves van de toekomstige generaties.

Enkele tips:

  • eet minder vlees
  • kies voor lokale bioproducten
  • ga vaker te voet, met het openbaar vervoer of met de fiets
  • beperk je energieverbruik: isoleer maximaal, kies voor de meest energiezuinige toestellen, vermijd sluipverbruik, ...
  • laat de auto vaker aan de kant en kies voor een alternatief voor vliegtuigreizen indien mogelijk

 

Bron : VMM