22/04/2010

Eandis bouwt aan eerste slim energienetwerk in Vlaanderen

Terug naar artikeloverzicht

In Leest en Hombeek, twee deelgemeenten van Mechelen, heeft Eandis op 22 april 2010, de eerste van 4 200 elektronische verbruiksmeters voor elektriciteit en aardgas officieel in dienst genomen. De start van deze zogenaamde ‘slimme meters’ gebeurde in aanwezigheid van Kris Peeters, Minister-president van de Vlaamse Regering en het Stadsbestuur van Mechelen.
Dat de bewoners van Leest en Hombeek de pioniersrol vertolken als eerste slimme energiegebruikers in Vlaanderen, kadert in het proefproject dat Eandis, samen met Infrax en PBE opzet om de werking van deze meters en de communicatie van de data degelijk uit te testen. Als het opzet in beide Mechelse deelgemeenten positief wordt geëvalueerd, volgt nog een tweede project met 40 000 meters. Pas als de resultaten van deze proefprojecten positief zijn, kan vanaf 2014 een verdere uitrol in de rest van Vlaanderen volgen.

Een slim netwerk: luxe of noodzaak?

Als onderneming speelt Eandis van nature in op diverse maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Een van de basisopdrachten van het distributiebedrijf van de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders is om op een economisch verantwoorde wijze, de beste keuzes te maken voor de uitbouw van het distributienet van de toekomst. De optie voor slimme meters en netten kadert in een breed maatschappelijk concept.

Geert Versnick, voorzitter van Eandis, beklemtoonde dat het bedrijf maximaal wil inspelen op de noden van de macro-economische context, en dat het permanent op zoek gaat naar antwoorden en oplossingen voor de nieuwe maatschappelijke behoeften rond energie. Dit is, via intensief studiewerk, uitgegroeid tot een geëvolueerd en progressief concept van slimme energienetwerken en slimme meters. Deze intelligente energienetwerken kaderen tevens in het innovatiespeerpunt Energie en Milieu van het vernieuwingsproject ‘Vlaanderen in actie – VIA’ van de Vlaamse regering. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is onmiskenbaar de Europese 20-20-20-richtlijn.

De slimme netten en meters zijn niet alleen een technische noodzaak om het tweerichtingsverkeer van de energiestromen, als gevolg van de spectaculair toenemende lokale elektriciteitsproductie op een kostenefficiënte manier te kunnen beheersen. Ze vormen tegelijk een uitstekende hefboom voor een efficiënt energiebeleid in Vlaanderen. Vlaams Minister-president Kris Peeters beklemtoonde dat dit initiatief cruciaal is voor het behalen van tal van belangrijke doelstellingen rond rationeel energiegebruik en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Slim communiceren via het elektriciteitsnet: Eandis neemt Europese voorsprong

Het concept ‘slimme meters’ dat in Leest en Hombeek wordt uitgetest, steunt op betrouwbare datacommunicatie via de laagspanningskabels. In het jargon noemt men dat Power Line Communication (PLC). De ingenieurs van Eandis hebben – als eerste in Europa – deze communicatie op punt gezet door de ruis, die onvermijdelijk op laagspanningskabels aanwezig is, weg te filteren. Voorzitter Versnick was terecht trots dat die technische oplossing inmiddels is beschermd met een Europees octrooi, meer nog, er is zelfs een wereldwijd octrooi in behandeling.

Investeren in een slim energienetwerk geeft tal van voordelen

De algemene invoering van een slim netwerk vergt grote investeringen, maar de eindbalans is positief, niet alleen door de lagere verbruikskosten voor de consument, maar ook door een aantal maatschappelijke voordelen, die zich situeren in volgende domeinen:

  • vermeden kosten voor investeringen in bijkomende productiecapaciteit;
  • dalende verbruikskosten door grotere energie-efficiëntie;
  • beperking van fraude en vermindering van CO2-emissies;
  • een onmiskenbare schakel om het quotum van de hernieuwbare energie te behalen;
  • kwalitatieve baten die onrechtstreeks financieel voordeel opleveren zoals een vlottere administratieve verwerking van verhuizingen, correctere verbruiksfacturen, een beter beheer van storingen op het net.

Een slim netwerk heeft een duidelijk maatschappelijk doel: het draagt bij tot minder energieverbruik, tot meer hernieuwbare energie en tot minder broeikasgassen. Via het intelligente energienetwerk, kan de gemeenschap de mogelijkheden van hernieuwbare energie en milieuvriendelijk vervoer ten volle exploiteren. In dat verband zet Eandis fundamentele stappen met als invalshoek tegenover elk van deze uitdagingen: economisch, ecologisch en maatschappelijk investeren en innoveren. Die invalshoek is de garantie op een krachtig vervolgverhaal, vol energie voor mens en samenleving.

Eandis neemt eerste elektrische voertuigen in dienst

In december 2009 had Eandis reeds aangekondigd dat het 10 elektrische voertuigen zou aankopen. Het eerste voertuig is inmiddels geleverd en werd aan de pers voorgesteld.

De aankoop van deze voertuigen kadert eveneens in de pro-actieve aanpak waarmee Eandis het energievraagstuk van de toekomst onderzoekt. Met dit project wil Eandis onder meer ervaring opdoen over de impact van elektrische voertuigen op het distributienet. Dit is noodzakelijk om de juiste oplossingen te kiezen op vlak van infrastructuuraanpassingen en nieuwe toepassingen op het netwerk, zoals elektrische laadpalen. Het bedrijf neemt overigens deel aan Vlaamse proefprojecten rond de invoering van elektrische voertuigen.

De elektrische voertuigen zullen gratis ter beschikking worden gesteld van personeelsleden die aan carpooling doen. Daarmee ondersteunt Eandis tegelijk de sensibiliseringscampagne ‘ecologische voetafdruk’ die het in 2009 is opgestart. Het distributienetbedrijf wenst duidelijk een bijdrage te leveren tot een beheersing van de energievraag en tot een vermindering van de CO2- uitstoot, onder meer door carpooling en een milieuvriendelijk wagenpark.

Bron : Eandis