23/06/2022

DYAMAND, een nieuwe spin-off van imec en de UGent, lanceert 'eSave' – een oplossing waarmee eigenaars van gebouwen tot 30% kunnen besparen op hun verwarmingskosten

verwarming-2
Terug naar artikeloverzicht

Imec, een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën, kondigt met trots de lancering aan van DYAMAND – een nieuwe spin-off van imec en de UGent. DYAMAND zal zich in eerste instantie toeleggen op de markt van de slimme gebouwen, en heeft daarvoor een 'eSave'-oplossing ontwikkeld. eSave maakt gebruik van het DYAMAND-platform om radiatoren snel en makkelijk te laten interageren met een verwarmingsapp en dito dashboard. Dankzij eSave kunnen eigenaars van bijvoorbeeld hotels, kantoorgebouwen en studentenkoten tot 30% besparen op hun verwarmingskosten –zonder dat het comfort van de huurders daarbij in het gedrang komt.

Onder druk van economische en geopolitieke spanningen swingen gasprijzen de pan uit. Daarnaast is er de groeiende bezorgdheid over onze CO2-voetafdruk en de impact ervan op de klimaatverandering. Eigenaars van gebouwen vragen zich dan ook af hoe ze hun eigendommen zo (kost)efficiënt en ecologisch mogelijk kunnen verwarmen. DYAMAND, een spin-off van imec en de UGent, introduceert een uniek middlewareplatform dat op die vraag een snel en eenvoudig antwoord biedt, en waarbij onmiddellijk rendement centraal staat.

DYAMAND: om het even welke toepassing laten interageren met elk digitaal toestel

Alledaagse apparaten – van verkeerslichten tot radiatorkranen – worden steeds slimmer. Intrinsiek zijn ze prima in staat om met elkaar samen te werken – of te worden aangestuurd door andere sensoren, toestellen of toepassingen. Maar in de praktijk blijkt dat vaak een serieuze tegenvaller. Verschillende leveranciers gebruiken immers verschillende hardware, standaarden en communicatieprotocollen, waardoor het mixen en matchen van producten een dure, complexe en tijdrovende aangelegenheid is.

“Precies daarin zit de toegevoegde waarde van het DYAMAND-platform”, zegt Andrei Neagu, CEO van DYAMAND. “Dankzij DYAMAND kan om het even welke toepassing snel en makkelijk interageren met eender welk ander digitaal apparaat – ongeacht de onderliggende standaarden, communicatieprotocollen, of gebruikte hardware.”

Het platform heeft alvast bewezen met heel verschillende toepassingen overweg te kunnen. Zo zorgde DYAMAND tijdens testen bijvoorbeeld voor een vlotte interactie tussen sensoren in de parkeergarage, en de gordijnen en verlichting in een gebouw. En ook in het kader van City of Things werd van DYAMAND gebruik gemaakt – onder meer om een netwerk van slimme straatlichten en luchtkwaliteitssensoren uit te bouwen.

Andrei Neagu: “Wat al deze toepassingen met elkaar gemeen hebben, is dat toestellen en apps van verschillende leveranciers met elkaar moeten kunnen praten om tot een totaaloplossing te komen. En dat is precies wat DYAMAND mogelijk maakt.”

De eSave-oplossing van DYAMAND helpt eigenaars van gebouwen om hun verwarmingskosten tot 30% te verlagen

De eerste geïntegreerde oplossing die gebruik maakt van de DYAMAND middleware heeft de naam ‘eSave’ meegekregen, en richt zich op de markt van de slimme gebouwen.

Andrei Neagu: “De gasprijzen swingen de pan uit. En tegelijkertijd zijn heel wat gebouwen in België en Europa slecht geïsoleerd en uitgerust met oude radiatoren. Denk aan scholen en openbare gebouwen, maar ook aan fabrieken, hotels en studentenwoningen. Eigenlijk zouden al die gebouwen gerenoveerd moeten worden, maar ook de kostprijs van bouwmaterialen en arbeid neemt snel toe – waardoor een renovatie voor vele eigenaars momenteel geen realistische optie is.”

“Daarom introduceren we vandaag eSave. Onze oplossing verbindt slimme radiatorkranen (die zelfs met oude radiatoren compatibel zijn) met een verwarmingsapp en dito AI-dashboard. Dankzij eSave kan de temperatuur in elke kamer in realtime gepland en geoptimaliseerd worden – en wordt verspilling tegengegaan. eSave heeft bewezen de verwarmingskosten tot 30% te verlagen zonder dat het comfort van de huurders daarbij in het gedrang komt. En tegelijk worden de eigenaars zelf afgeschermd van alle onderliggende technische complexiteit”, besluit hij.

DYAMAND wordt ondersteund door imec.istart – imecs ondernemerschapsprogramma dat een breed scala aan diensten biedt, zoals een initiële financiële injectie, persoonlijke coaching, toegang tot technologie en een breed (inter)nationaal netwerk van partners en investeerders, enz.

 

Bron: imec