11/07/2005

Duurzaam waterbeheer wetenschapspark dankzij uniek samenwerkingsverband

Terug naar artikeloverzicht

Donderdagavond 7 juli werd de vzw Ardoyen officieel opgericht. Via dit unieke consortium werken de bedrijven op het wetenschapspark van de UGent in Zwijnaarde samen aan een gemeenschappelijk afvalwaterbeheer, in het kader van een duurzaam ecologisch-economisch beleid voor het gehele technologiepark.

Het nieuwe samenwerkingsverband bundelt de Universiteit Gent en 12 hoogtechnologische bedrijven en instellingen die op de campus actief zijn (Texaco, Innogenetics, Devgen, CropDesign, BayerBioScience, E2S, WTCMCRIF, Fytolab, CRM, O.C.A.S. en de incubatiecentra van de UGent en VIB). De vzw laat toe op een duurzame wijze diverse beleidsaspecten gezamenlijk aan te pakken. Zo dient het technologiepark momenteel dagelijks tot 300m water te verwerken langs de gemeenschappelijke rioleringen van de UGent. Dankzij de vzw Ardoyen kan deze waterafvoer voortaan gebeuren op een transparante en rationele wijze met alle betrokken partners. Via de vzw worden de nodige vergunningen aangevraagd, wordt een uitbreiding van de riolering voorzien en wordt een beheerssysteem voor de afvalwaterlozing op punt gesteld. De bundeling van de krachten vertaalt zich ook in initiatieven om op grotere schaal het waterverbruik en dus ook de hoeveelheid afvalwater te reduceren.

De nieuwe vzw voor de gezamenlijke aanpak van de waterproblematiek en in de toekomst mogelijk ook van andere beheersaspecten is uniek in Vlaanderen door het grote aantal bedrijven dat op een geformaliseerde wijze samenwerkt. Het initiatief kwam tot stand dankzij de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, die resp. 50% en 35% van de projectkosten dragen. De Universiteit Gent is niet enkel betrokken als eigenaar en medegebruiker van het wetenschapspark, maar zorgt ook voor de wetenschappelijke ondersteuning van het project via de onderzoeksgroep Milieu- en Ruimtebeheer (faculteit Ingenieurswetenschappen), in samenwerking met het waterbureau Pantarein en het advocatenkantoor DLA Piper. De UGent stelde sinds kort ook een parkmanager aan die mede verantwoordelijk is voor het beheer van het technologiepark in Zwijnaarde.

Het wetenschapspark Ardoyen in Zwijnaarde kende sinds haar oprichting begin jaren '80 een permanente groei. Momenteel biedt de campus naast diverse universitaire onderzoeksgebouwen ruimte aan een 35-tal bedrijven en spin-offs, goed voor 1.500 arbeidsplaatsen. Alle grote partners van het wetenschapspark stappen mee in het nieuwe consortium.

Info

Prof. dr. Greet Van Eetvelde
Onderzoeksgroep Milieu- en Ruimtebeheer
Tel. 09 264 31 41
Greet.VanEetvelde@UGent.be 

Ir. Luk Kennis
Parkmanager Technologiepark UGent
Tel. 09 264 95 05
Luk.Kennis@UGent.be