
Doe mee aan CirCoVa, het nieuwe COOCK+ project van Flanders’ FOOD, Fevia Vlaanderen, Universiteit Gent en VITO, dat bedrijven helpt om meer proceswater te hergebruiken.
Het project focust op een knelpunt in watercirculaire processen: concentraatstromen uit membraanfiltratie, die vaak te veel chloride en fosfaat bevatten om veilig te lozen. Door deze stoffen selectief te verwijderen, komt grootschaliger waterhergebruik binnen handbereik.
Praktijkgericht en circulair
- CirCoVa combineert praktijkgericht onderzoek met circulaire bedrijfsgerichte kennis. In het project worden:
- concentraatstromen uit verschillende voedingssectoren (zuivel, vlees, groenten, aardappelen, dranken, …) geanalyseerd om hun samenstelling en hergebruikpotentieel te begrijpen;
- oplossingen ontwikkeld om problematische concentraties van chloride en fosfaat te voorkomen of te verminderen;
- nieuwe technologieën getest, waaronder
- elektrodialyse met bipolaire membranen (EDBM) voor chlorideverwijdering, met valorisatie van de bijproducten (zuur en base);
- adsorptie voor fosfaatverwijdering, met hergebruik van het adsorbens en valorisatie van het teruggewonnen fosfaat;
- economische en duurzaamheidsanalyses uitgevoerd om de haalbaarheid van beide technieken te vergelijken met de huidige praktijk (CAPEX, OPEX, water recovery);
- kennis en inzichten gedeeld via workshops, richtlijnen en praktijkadviezen, zodat bedrijven met de resultaten effectief aan de slag kunnen.
CirCoVa wil zo bedrijven in de Vlaamse voedingsindustrie — én hun technologiepartners — helpen om de stap te zetten naar duurzaam en circulair waterbeheer.
Deelnemen?
Bedrijven kunnen het onderzoek volgen, inspraak hebben, analyses laten uitvoeren en deelnemen aan workshops. Bij interesse of vragen, neem contact op met Marie.Demarcke@flandersfood.com of Ruth.Verstraete@flandersfood.com.
Bron: Copyright © VITO