18/12/2023

Distributienettarieven 2024

energiefactuur_tarief
Terug naar artikeloverzicht

De VREG legt in lijn met zijn tariefmethodologie vast hoeveel inkomsten de Vlaamse distributienetbeheerders mogen ontvangen uit de distributienettarieven in 2024.
Op basis van het toegelaten inkomen dienen de distributienetbeheerders tariefvoorstellen in. Na controle van die voorstellen hebben wij de distributienettarieven voor 2024 goedgekeurd. We stellen een gemiddelde stijging vast met 8% ten opzichte van 2023. Concreet betaalt een gezin in 2024 € 27 meer nettarieven voor elektriciteit en € 18 meer nettarieven voor aardgas. De evolutie voor bedrijven is gelijkaardig.
Naast de jaarlijkse distributienettarieven leggen we de aansluittarieven en de tarieven voor de diensten op aanvraag van netgebruikers voor 2024 vast.

Wat zijn distributienettarieven?

Dat zijn de tarieven die u betaalt om elektriciteit of aardgas tot bij u thuis of bij uw onderneming te brengen. Ze dekken de kosten die Fluvius maakt voor de aanleg en het onderhoud van de distributienetten. Ze dekken ook de transmissiekosten die Fluvius aan Elia betaalt. De distributienettarieven zijn een deel van de factuur die u van uw energieleverancier krijgt, naast de energiekost en een aantal heffingen.

Hoe komen de nettarieven tot stand?

In dit filmpje leggen we uit hoe de nettarieven jaarlijks tot stand komen en welke rol de VREG daarin speelt.

De VREG legt jaarlijks het toegelaten inkomen van de distributienetbeheerders voor het komende jaar vast. Het toegelaten inkomen is het totaalbedrag dat de distributienetbeheerders mogen ontvangen uit de distributienettarieven. Daarna moeten de distributienetbeheerders tariefvoorstellen opmaken. Die voorstellen dienen ze in bij de VREG voor goedkeuring. Pas na die goedkeuring zijn de nettarieven gekend. We baseren ons daarbij op de tariefmethodologie 2021-2024. De tariefmethodologie bepaalt hoe de distributienetbeheerders vergoed worden voor hun diensten en stimuleert hen tot een efficiënt en kwalitatief netbeheer.

vreg-1

 

Wat betekent dat voor een doorsnee gezin?

Een gezin met een elektriciteitsverbruik van 3.500 kWh per jaar en een gemiddelde maandpiek van 4,26 kW betaalt gemiddeld € 364 (inclusief btw) nettarieven in 2024. Dat is € 27 of 8% meer dan in 2023. Een gezin met een aardgasverbruik van 17.000 kWh per jaar betaalt in 2024 € 245. Dat is € 18 of 8% meer dan in 2023.

De stijging ten opzichte van vorig jaar komt voornamelijk door de inflatie en doordat de maatregelen om de energiefactuur te verlagen in 2022 en 2023 niet langer of minder doorwerken in 2024. De nettarieven voor elektriciteit liggen wel nog steeds lager dan in de periode voor 2022.

Vreg-2

De situatie verschilt van netbeheerder tot netbeheerder en hangt dus af van waar u woont. De nettarieven voor Fluvius Antwerpen, Fluvius Limburg, Fluvius West en PBE stijgen meer dan gemiddeld, de nettarieven voor de andere distributienetbeheerders stijgen minder. Deze verschillen ontstaan voornamelijk door de “regulatoire saldi’. De distributienetbeheerders die in het verleden de nettarieven te laag ingeschat hebben en daardoor minder inkomsten ontvingen, kunnen die tekorten, in lijn met de tariefmethodologie, nu verrekenen waardoor de nettarieven voor 2024 iets meer stijgen.

VREG-3vreg-4

Nettarieven voor bedrijven

Ook de nettarieven voor bedrijven stijgen in 2024:

  • Een kmo op laagspanning met een elektriciteitsverbruik van 30 MWh per jaar en een gemiddelde maandpiek van 15 kW betaalt € 220 of 12% meer ten opzichte van vorig jaar.
  • Een kmo met een aardgasverbruik van 116.280 kWh per jaar betaalt € 80 of 8% meer tenopzichte van vorig jaar.
  • De nettarieven voor bedrijven op middenspanning: In 2024 betaalt een bedrijf met een elektriciteitsverbruik van 160 MWh per jaar, een toegangsvermogen van 95 kVA en maandpieken van gemiddeld 70 kW gemiddeld € 117 of 2% meer ten opzichte van vorig jaar.

Niet-periodieke tarieven 2024

We hebben ook de aansluittarieven en de tarieven voor de diensten op aanvraag van netgebruikers voor 2024 vastgelegd.

Waar vindt u de distributienettarieven 2024?

Een overzicht van de nettarieven per distributienetbeheerder vindt u op onze website. Vanaf de januari-update kan u de elektriciteits- en aardgasprijs voor uw specifieke situatie berekenen via de V-test®.

 

Bron: © 2023 VREG