08/12/2022

Dikketruiendag wordt #iktrekhetmijaan

dikke_truien-dag.jpg
Terug naar artikeloverzicht

Dikketruiendag, de bekende klimaatactiedag van het Vlaams Departement Omgeving, vervelt in 2023 tot de campagne #iktrekhetmijaan. Want wat we zelf kunnen doen voor het klimaat, gaat veel verder dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten. Door de energiecrisis denken de meesten onder ons bovendien élke dag al twee keer na voor ze de verwarming op volle toeren laten draaien. Net zoals Dikketruiendag heeft #iktrekhetmijaan plaats in februari. 

Het startschot voor #iktrekhetmijaan wordt gegeven op 9 februari 2023 en de campagne loopt tot en met 19 februari. Waar Dikketruiendag jaarlijks een ludieke sensibiliseringsdag was om de verwarming een graad lager te zetten en een dikke trui aan te trekken, roept het Departement Omgeving nu op om tijdens de campagne structurele klimaatacties in de kijker te plaatsen. De visuele link met de trui blijft wel behouden. Ambassadeur van #iktrekhetmijaan is weerman Frank Deboosere, die eerder al zijn schouders zette onder Dikketruiendag.

Inspirerende acties

“Een heel jaar door zijn mensen in de weer voor het klimaat. Doen ze dingen die écht het verschil maken. Tijd om ze in het zonnetje te zetten”, zegt Frank Deboosere. Met de #iktrekhetmijaan-campagne moedigt het Departement Omgeving organisaties, scholen, gemeenten en bedrijven dan ook aan om met hun inspirerende verhalen te tonen wat zij elke dag doen voor het klimaat. Heb je met je school de speelplaats vergroend, zet jouw bedrijf een fietsactieplan op of voert jouw organisatie een veggiedag in? Heb je als gemeente zonnepanelen op het gemeentehuis geplaatst of gebruik je een klimaatapp om burgers te engageren? Elke actie telt. Registreer jouw klimaatinspanningen op de website van het Departement Omgeving en deel ze zoveel mogelijk via sociale media. Zo ontstaat een groeiende groep van mensen die ‘het zich aantrekken’ en meewerken aan de strijd tegen klimaatopwarming. 

#Iktrekhetmijaan.  Van 9 Tot 19 februari 2023.   https://vlaanderen.be/iktrekhetmijaan

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse Overheid