16/02/2006

Dikke-truiendag: overleg minister Peeters over uitbreiding doelgroepen en periode

Terug naar artikeloverzicht

Vandaag 16 februari is de eerste verjaardag van het in werking treden van het Protocol van Kyoto. Dit verdrag is de basis voor de reductiedoelstellingen van broeikasgasemissies die Belgi en Vlaanderen moeten halen tegen 2012. Nog heel wat inspanningen zullen nodig zijn om dit tijdig te realiseren. 

Een voorbeeld van een succesvolle maatregel is de Dikke-truiendag. 700 Vlaamse en Brusselse scholen hebben vandaag deelgenomen. Door de verwarming in de klas een graadje lager te draaien, stoten ze samen op n dag minstens 156 ton CO2 minder uit. De binnenhuis temperatuur met n graad verlagen levert ca 7% energiebesparing op. Deze kleine inspanning levert dus een mooi milieu- en financieel voordeel op. Rationeler met energie omgaan, kan eenvoudig zonder aan comfort in te boeten.

Daarom wenst minister Kris Peeters te onderzoeken of hij deze actie kan uitbreiden naar andere doelgroepen en ook tijdens een langere periode, dus meer dan n actiedag. Hierover zal hij het nodige overleg plegen.

Nieuwe doelgroepen die in aanmerking kunnen komen zijn naast de Vlaamse overheidsgebouwen ook de bedrijfswereld. De ondernemingen met hun vele kantoren en bedrijfsgebouwen kunnen mogelijk heel wat potentieel opleveren. Minister Peeters zal daarom overleggen met VOKA en UNIZO om te onderzoeken wat bijkomend haalbaar is. Naast het milieuvoordeel door minder uitstoot van CO2, is er ook het financile voordeel voor deelnemende bedrijven via een lagere energiefactuur.

'Na het succes binnen de scholen met de Dikke-truiendag "n graad lager", zou het een meerwaarde zijn om deze actie uit te breiden over een langere periode naar andere doelgroepen, namelijk de Vlaamse overheidsgebouwen en de bedrijfswereld.  Deze eenvoudige maatregel levert een niet onaanzienlijk financieel n milieu-voordeel op', besluit minister Peeters.
 
Bron : Persbericht van het kabinet van minister Kris Peeters