16/02/2006

Dikke-truiendag moet overbodig worden

Terug naar artikeloverzicht

"Door sterk te investeren in zuinig energiegebruik kan onderwijs aan de Kyoto-verplichtingen voldoen, zonder de verwarming lager te zetten. Het zal dan niet meer nodig zijn om Dikke-truiendagen te organiseren. Door een dalende energiefactuur zullen de scholen ook meer middelen overhouden voor echte onderwijsnoden." Dat heeft Onderwijsminister Frank Vandenbroucke vandaag gezegd bij een schoolbezoek in Gent. Hij stelde er, samen met Gents onderwijsschepen Rudy Coddens, maatregelen voor waarmee dit doel bereikt kan worden.

Meer dan 700 scholen nemen vandaag deel aan de tweede Dikke Truiendag. Ze gaan in op de oproep van Milieuzorg op School (MOS) om de verwarming n graadje lager te zetten. Met de actie tonen de deelnemende scholen aan dat ze achter de Kyoto-overeenkomst staan, die in werking trad op 16 februari 2005. Daarnaast wil MOS met de Dikke-truiendag de scholen warm maken om ook in de toekomst op een duurzame en rationele manier met energie om te gaan zonder aan comfort in te boeten.

Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke en de Gentse schepen van Onderwijs Rudy Coddens steunen de actie. Ze brachten daarom vanmorgen een bezoek aan De Toren van Babel. Deze Gentse OKAN-school (onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers) voert momenteel verbouwingen uit met oog voor energiebesparing.

Bij deze gelegenheid stelden beide beleidsmakers hun plannen rond zuinig energiegebruik voor (zie ook bijlage 1). Minister Vandenbroucke benadrukte dat hij investeert in twee zaken: een energiebeleid op school en een energiezuinige infrastructuur. Het energiebeleid op school wordt ondersteund via brochures, energie-boekhouding, energie-audits en het opleiden van energiecordinatoren.

Voor de schoolinfrastructuur zelf zijn er enorme kansen via de inhaaloperatie scholenbouw, die een budget van 1 miljard euro mobiliseert tussen nu en 2011. Scholen die met deze middelen gebouwd worden, moeten energiezuinig zijn. Daarnaast is binnen de klassieke middelen voor scholenbouw 10 miljoen euro vrijgemaakt om kleinere REG-investeringen te financieren.

Rudy Coddens lichtte toe dat ook de Stad Gent een investeringsbeleid voert dat gericht is op energiezuinigheid (zie bijlage 2). Bij het (ver)bouwen van schoolgebouwen hanteert de technische dienst hiervoor strikte richtlijnen. Er zijn ook projecten om een zuiniger verlichting te installeren ("relighting") en de stad voert een gezamenlijke energieboekhouding voor alle schoolgebouwen.

Bijlage 1: Vlaamse maatregelen voor zuinig energiegebruik op school (PDF - 2p. - 29 kB)

Bijlage 2: Maatregelen Stad Gent, Departement Onderwijs en Opvoeding (PDF - 2p. - 24 kB)

Bron : Persmededeling Kabinet Vlaams minister van Onderwijs en Vorming