04/12/2006

Dikke-truiendag 2007 voor bedrijven, scholen en overheden. Schrijf u nu in

Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Energie, Kris Peeters, roept scholen, overheden en bedrijven op om extra inspanningen te leveren om het energieverbruik te beperken en zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De opwarming van het klimaat laat niemand koud. Zowel huisvrouwen, oud-presidentskandidaten, economen als commissies laten van zich horen. Hoewel hun boodschappen niet volledig gelijklopend zijn, is er toch n constante: het belang en het grote potentieel van energiebesparing. Dat is ook de boodschap van het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012, dat op 20 juli 2006 werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Vlaanderen moet tussen 2008 en 2012 jaarlijks gemiddeld 5,2 % minder broeikasgassen uitstoten dan in 1990. Dat is de doelstelling die volgt uit het Kyotoprotocol, dat op 16 februari 2007 zijn tweede verjaardag viert.

De voorbije twee jaar werden scholen via het project Milieuzorg op School (MOS) aangemoedigd om op 16 februari de verwarming een graadje lager te zetten en zo hun CO2-uitstoot te verminderen. De verwarming n graad lager zetten betekent 7 % minder brandstof verbruiken en dus 7 % minder CO2 uitstoten. Een dikke trui (in plaats van een T-shirt in de winter) vangt het graadje lager op zonder comfortverlies! 16 februari werd dan ook omgedoopt tot de Dikke-truiendag. Scholen koppelen allerlei ludieke en educatieve acties aan de Dikke-truiendag.
Voor vele scholen betekent de actie bovendien het begin van een groter energieproject dat past binnen MOS.
Het resultaat is tweeledig: mensen bewustmaken van de klimaatproblematiek en een effectieve reductie van de CO2-emissie. Vorig jaar namen maar liefst 725 scholen deel aan de Dikke-truiendag.

In 2007 wordt de Dikke-truiendag uitgebreid want niet alleen scholen, maar ook overheden en bedrijven worden opgeroepen om op 16 februari 2007 hun steentje bij te dragen. Bovendien schuiven we nu, naast de symbolische graad lager, ook acties naar voor die het energiegebruik verlagen tijdens de dagelijkse kantooractiviteiten, zoals de pc en printer 's nachts uitschakelen en de trap nemen in plaats van de lift. Dat kan zonder aan comfort in te boeten en levert bovendien een lagere energiefactuur op.

Op voorstel van minister Peeters hebben het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, MOS, het Vlaams Energieagentschap, De Vlaamse Infolijn, Unizo, Industrie Vlaanderen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de Vlaamse provincies de handen ineengeslagen om de actie te promoten.
Met de slogan 'Haal je mooiste uit de kast' roepen ze dan ook iedereen op om zich in te schrijven voor de Dikke-truiendag op 16 februari 2007.
Met die sensibilisatieactie willen de organiserende instanties scholen, bedrijven en overheden aansporen om ook in de toekomst op een rationele manier met energie om te gaan.

Doe mee met de Dikke-truiendag en lees de tips op http://dikke-truiendag.lne.be.

Via die website kunnen scholen, overheden en bedrijven zich inschrijven voor de Dikke-truiendag. Bedrijven kunnen ook terecht op de site van Unizo en op www.industrievlaanderen.be.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Overheid