19/07/2017

Digitale meters weer stap dichterbij

Back to article overview

De Vlaamse regering heeft het ontwerpdecreet Digitale Meters van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goedgekeurd. ‘Vandaag zetten we een belangrijke stap naar de flexibilisering van ons energiesysteem. Digitale meters vormen daarin een cruciale en onmisbare schakel. 1 januari 2019 zullen we starten met de uitrol’, aldus Bart Tommelein.

Begin februari keurde de Vlaamse regering de conceptnota over digitale meters van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein goed. Het ontwerpdecreet legt nu de wettelijke basis vast. ‘We kiezen voor een eenvoudige digitale meter, met de mogelijkheid die uit te breiden met slimme toepassingen. In eerste instantie zullen de netbeheerders de data beheren, na vijf jaar wordt dit grondig geëvalueerd. We garanderen een compensatieregeling voor de eigenaars van zonnepanelen met een terugdraaiende teller. En er komen boetes voor wie misbruik maakt van de verbruiksgegevens’, vat de minister samen.

Proefprojecten: al 41.000 meters geplaatst

De digitale meters zijn noodzakelijk in het vraaggestuurde energiesysteem van de toekomst. Reeds sinds 2012 lopen er verschillende proefprojecten. Nu al zijn er 41.000 digitale meters geplaatst in individuele woningen en appartementen. ‘Maar de tijd van uitsluitend proefprojecten is voorbij. Vandaag hebben we een belangrijke concrete stap gezet. Eandis en Infrax kunnen weldra werk maken van de aanbesteding van de digitale meter’, zegt een tevreden Bart Tommelein.

Compensatieregeling voor zonnepaneleninstallaties

De terugdraaiende teller voor particulieren blijft gegarandeerd. Bestaande en nieuwe zonnepaneleninstallaties aangemeld tot eind december 2020, behouden het systeem van een teruglopende meter gedurende 15 jaar, te rekenen vanaf de datum van installatie. Voor installaties vanaf 1 januari 2021 komt er een alternatief compensatiesysteem om investeringen in zonne-energie rendabel te houden.

Boetes om misbruik tegen te gaan

Via de digitale meters worden zeer grote hoeveelheden verbruikersdata uitgewisseld. In overeenstemming met de privacywetgeving, legt het ontwerpdecreet fikse administratieve boetes vast in geval van gegevensmisbruik. De boete per kalenderdag start bij 1.000 euro en kan oplopen tot 20 miljoen euro of voor een onderneming tot 4% van de jaaromzet.

Het ontwerpdecreet wordt nu voorgelegd aan de Raad van State en de diverse adviesraden. Normaal gezien wordt het definitieve decreet tegen het einde van dit jaar aan het Vlaams parlement  voorgelegd. ‘Er is geen weg meer terug. We zitten perfect op schema om 1 januari 2019 te starten met de uitrol van de digitale meters’, besluit Bart Tommelein.

Bron : Persberichten Vlaams minister van Energie Bart Tommelein

______________________________

Extra info : 

Digitale meters: uitrol

Op 3 februari keurde de Vlaamse Regering de conceptnota goed over de uitrol van digitale meters in Vlaanderen. De uitrol van de digitale meter is de cruciale basis voor de transitie van het centrale energiesysteem  (kolen- of kerncentrale) naar het decentrale energiesysteem (met zonne- en windenergie). Een efficiënt beheer van dit energiesysteem vraagt om een grote set data, dus zijn deze meetinstrumenten noodzakelijk om decentrale energieproductie te combineren met een efficiënt en effectief netbeheer. Om de uitrol van digitale meters mogelijk te maken, wijzigt de Vlaamse Regering principieel het Energiedecreet. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt het advies ingewonnen van de VREG, de MiNa-Raad, de SERV en de Commissie ter Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State. De bevoegde minister voor het energiebeleid zal een alternatief compenserend systeem uitwerken na 2021 zodat het voldoende aantrekkelijk blijft voor de prosument om te investeren in zonnepanelen. 

Bron: Beslissingen van de Vlaamse Regering ( Ministerraad van 14 juli 2017)