04/12/2009

Development of a dynamic model for Substance Flow Analysis

Terug naar artikeloverzicht

Stofstroomanalyse (SSA) is één van de analytische instrumenten uit het onderzoeksveld van de Industriële Ecologie. Het kan gebruikt worden om inzicht te verkrijgen in de stromen en voorraden van een bepaalde stof of stofgroep in, uit en door de economie en het milieu van een bepaald afgebakend gebied. Stofstroomanalyse is gebaseerd op het principe van de massabalans. Dit opent mogelijkheden voor drie verschillende vormen van analyse. Stofboekhoudingen (1) kunnen worden gebruikt om belangrijke stromen en accumulaties op te sporen. Met behulp van statische modellen (2) kunnen de oorzaken van vervuilingsproblemen worden opgespoord en de effectiviteit van bepaalde maatregelen worden bepaald. Dynamische modellen (3) zijn geschikt om toekomstverkenningen mee te verrichten.
Dynamische SSA-modellen hebben als toegevoegde waarde boven de meer gangbare voorspellingsmethoden dat zij toekomstige afvalstromen en emissies uit opgebouwde voorraden in de maatschappij kunnen voorspellen. Deze stromen kunnen aanzienlijk zijn en de directe productie- en consumptiegerelateerde emissies ver overstijgen. Daarmee levert dynamische SSA relevante aanvullende informatie voor een strategisch milieubeleid.
Tot op heden zijn vooral de stofboekhoudingen en statische modellen uitgewerkt. Dynamische SSA-modellen ontbraken tot op heden grotendeels, m.n. vanwege de grotere databehoefte en de stand van de methodiek.  VITO en CML hebben samen een nieuwe methodologie ontwikkeld en toegepast op de gevalstudie 'lood in Nederland'.

De volgende studies beschrijven de ontwikkeling van een algemeen voorraadmodel en de integratie hiervan in het reeds bestaand stroommodel, welke uiteindelijk leidt tot een werkbaar model voor dynamische stofstroomanalyse.

Development of a dynamic model for Substance Flow Analysis :

Part 1 - General stock model

Part 2 - Integration of stock and flow model