23/09/2003

Dertien medisch milieukundigen toegevoegd aan LOGO's

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering heeft beslist om in Vlaanderen dertien medisch milieukundigen toe te voegen aan de LOGO's (Lokaal gezondheidsoverleg).

Medische milieukunde is een heel nieuwe discipline, die voor het eerst expliciet de link milieu en gezondheid legt in de gezondheidszorg. Er wordt gekeken naar de invloed van chemische, fysische en biologische milieufactoren. Zo kan worden nagegaan welke milieu- factoren een negatieve (of positieve) invloed hebben.

De bevolking maakt zich immers zorgen over een aantal nieuwe "beschavingsziekten": wat is de invloed van het milieu op de gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen?  Daarom laat de minister deze verschillende
invloeden onderzoeken om zo te kunnen optreden.

Ook vragen van ongeruste burgers over de toename van bepaalde ziekten worden op een wetenschappelijk verantwoorde wijze onderzocht. Dankzij de medisch milieukundige komt hier in de toekomst een helder en voor iedereen begrijpelijk antwoord op. Iedereen zal hierbij betrokken worden: burgers, huisartsen, gemeenten en milieuverenigingen.

De minister is van oordeel dat alle inspanningen moeten geleverd worden, opdat we in de zeer nabije toekomst in een veiliger fysisch milieu kunnen leven en blootstelling aan milieuvervuiling, die een gevaar inhoudt voor de gezondheid, tot het absolute minimum wordt herleid.

voor meer informatie over milieugevaarlijke stoffen: klik hier

Bron: persmededeling Vlaamse regering.