11/08/2005

Deputatie geeft VRT Vlaremvergunning voor slechts vijf jaar voor uitbating zendstation Meise

Terug naar artikeloverzicht

De bestendige deputatie heeft beslist om aan de VRT een vergunning voor vijf jaar toe te kennen voor het verder uitbaten en veranderen van hun zendstation in de Drijpikkelstraat 30 in Meise.

De beslissing is het resultaat van een zorgvuldige afweging van verschillende belangen.

Vooreerst moet worden opgemerkt dat voor het zenden zelf eigenlijk geen Vlarem-vergunning nodig is. Een milieuvergunning in klasse 2 is wel vereist voor de apparatuur nodig om de zendinstallatie te laten werken (bijv. stroomgroep, koelinstallatie, noodstroomgroep, stookinstallatie...) De bestendige deputatie heeft geoordeeld dat het zendstation als 'milieutechnische eenheid' moet worden beoordeeld, vandaar dat de Vlaremvergunning op het geheel van het zendstation slaat.

De deputatie heeft rekening gehouden met het unaniem gunstig advies van de provinciale milieucommissie voor een milieuvergunning voor 20 jaar en met het advies van de Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte.
In dat advies wordt duidelijk gesteld dat de metingen aan de VRT-mast vele malen lager liggen dan de referentiewaarden van de internationale ICNIRP-norm.* In theorie was er daardoor geen bezwaar tegen een
vergunning voor 20 jaar.

"Tegelijk wenst de deputatie de opmerkingen over hinder van omwonenden ernstig nemen. Zo is er o.m. hinder gemeld op het vlak van verstoring van huishoudtoestellen zoals telefoon, televisie, video, babyfoon, pc en lichtarmaturen.
Om de VRT de mogelijkheid te geven om voor de toekomst een andere oplossing voor hun uitzendingen te zoeken, heeft de deputatie ervoor gekozen om de vergunning voor een overgangsperiode van vijf jaar toe te staan. Hiermee gaat de bestendige deputatie ook in op het voorgestelde uitdovingsscenario van het gemeentebestuur van Meise.", besluit gedeputeerde Jean!Pol Olbrechts.

* International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection
meting 2,29 V/m vs. ICNIRP!norm van 87 V/m voor 0,927 MHz
meting 31,95 V/m vs. ICNIRP!norm van 70,75 V/m voor 1,512 MHz

Bron : Provincie Vlaams-Brabant