21/06/2012

Demeter officieel van start

Terug naar artikeloverzicht

Op 19 juni ging het Europese project DEMETER van start. Dat staat voor: Duurzaam en geïntegreerd bodembeheer om milieueffecten te reduceren. Het loopt tot maart 2016 en is een samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. Ook de site werd gelanceerd.

Twee milieukwesties

Projectleider Sarah Steyaert lichtte de uitdaging van het project toe, twee milieukwesties geïntegreerd aanpakken:

  • enerzijds de hoeveelheid organische stof in de bodem op peil houden
  • anderzijds de concentraties nitraat en fosfaat in het oppervlakte- en grondwater verlagen

Nog te vaak wordt aangenomen dat het verhogen van de hoeveelheid organisch materiaal, automatisch leidt tot een hoger nitraatresidu. Maar een geïntegreerde aanpak versterkt het oplossen van het ene probleem het andere niet, integendeel. Een optimaal organisch stofgehalte in de bodem zorgt voor vermindering van erosie, een sterke bodemstructuur, een rijke habitat voor organismen (biodiversiteit), een betere waterhuishouding, een beheersbaar nitraatresidu in de bodem, …


Partners

Vlaanderen en Nederland slaan nu dus de handen in elkaar voor een duurzamer bodembeheer. Drie complementaire instellingen, de VLM (als hoofdpartner), de Universiteit Gent en het Nederlandse Nutriënten Management Instituut (NMI), combineren hun uitgebreide ervaring in begeleiding en advisering van landbouwers met wetenschappelijk en praktisch onderzoek naar bodem- en nutriëntenmanagement en de impact op het milieu.
De samenwerking loopt ook breder. Diverse partners worden in de loop van het projectparcours betrokken: het Coördinatiecentrum Voorlichting en Begeleiding duurzame Bemesting (CVBB), de landbouworganisaties, de landbouwers zelf, Vlaamse en Nederlandse beleidsmedewerkers, onderzoeksorganisaties, …


Toekomst

De focus van DEMETER op duurzaam bodembeheer past perfect binnen het Vlaams milieubeleid. Een goede kwaliteit van landbouwbodems biedt een gerichte oplossing voor actuele milieuproblemen. De ecologische draagkracht van de bodem is bovendien de essentiële basis voor de biodiversiteit boven de grond.

Volgens de minister van Leefmilieu Schauvliege toont de financiële inbreng die Vlaanderen doet aan dat we projecten als DEMETER essentieel vinden. Het project past in het ruimere kader van het flankerende beleid om de waterkwaliteit te verbeteren. Daarin speelt de intensieve begeleiding van landbouwers voor een duurzaam bodem- en waterbeheer een belangrijke rol.


 Website: http://www.demeterlife.eu

Bron : VLM