16/08/2005

Delhaize test vernieuwende milieuvriendelijke toepassingen voor haar winkels: biodegradeerbare verpakkingen en LED-verlichting in de koeltogen

Terug naar artikeloverzicht

Delhaize test deze zomer twee vernieuwende, milieuvriendelijke toepassingen voor haar winkels. In de afdeling self-traiteur van de supermarkt in Aalst worden de ter plaatse bereide slaatjes voortaan in biodegradeerbare schaaltjes verpakt. De doorzichtige schaaltjes zijn vervaardigd uit NatureWorks® PLA, een biopolymeer dat voor 100% uit mas bestaat en dat plastic op basis van petroleum perfect vervangt.
In supermarkt Waasland (Sint-Niklaas) loopt een test met LED-verlichting (Light-Emitting Diode) voor de koeltogen in de afdeling charcuterie. LEDs geven licht en verbruiken daarbij tot 75% minder energie dan traditionele TL-verlichting. En minder energieverbruik betekent minder uitstoot van schadelijke stoffen.
Beide tests kaderen in de milieupolitiek van Delhaize. De onderneming wil de milieu-impact van haar activiteiten immers tot een minimum beperken.

NatureWorks PLA, een biodegradeerbaar alternatief voor traditioneel plastic

NatureWorks PLA (Polylactide) wordt volledig vervaardigd uit mas, in tegenstelling tot traditioneel plastic dat petroleum als basis heeft. De stof is dus volledig natuurlijk en afkomstig van grondstoffen die jaar na jaar vernieuwd worden. Bij de productie van NatureWorks PLA wordt 20 tot 50% minder fossiele energie verbruikt dan bij traditioneel plastic. De schaaltjes uit PLA zijn volledig composteerbaar, in industrieel compost (composteerbaar volgens de EN13432-norm). Delhaize ijvert voor de gescheiden ophaling van deze biodegradeerbare verpakkingen. Van zodra de verpakkingen uit NatureWorks PLA op grotere schaal in gebruik zullen zijn, hoopt Delhaize een overeenkomst voor gescheiden ophaling te bereiken met Fost Plus, de organisatie die zich bezig houdt met de terugname van huishoudelijk afval in Belgi. Uiteraard is de verbranding van deze natuurlijke verpakkingen ook vandaag al minder schadelijk dan de verbranding van plastic.

Met het blote oog is er geen verschil merkbaar tussen schaaltjes in NatureWorks PLA en gewone plastic schaaltjes. De biodegradeerbare schaaltjes zijn bovendien van even goede kwaliteit als het op hygine en voedselveiligheid aankomt. De klant zal ook geen verschil voelen in zijn portemonnee: de prijs van de slaatjes blijft ongewijzigd.

Naar een milieuvriendelijke afdeling self-traiteur

Delhaize test deze verpakkingen nu uit voor de ter plaatse bereide slaatjes in de afdeling self-traiteur van de supermarkt in Aalst. Via een sticker op de schaaltjes en affiches in de rayon worden de klanten er attent op gemaakt dat de verpakkingen biodegradeerbaar zijn.
Delhaize gebruikt nog andere milieuvriendelijke materialen voor de verpakking van de producten in de afdeling self-traiteur: sandwiches worden verpakt in cellofaan, een biodegradeerbare stof, en voor gratins en andere op te warmen gerechten worden kartonnen schaaltjes gebruikt.

Tests in afdelingen bakkerij en beenhouwerij volgen

Vanaf september loopt ook in de afdeling bakkerij een eerste test met milieuvriendelijke verpakkingen. Biobroden en traditiebroden zullen er verkocht worden in broodzakken met een venster dat ook in NatureWorks PLA vervaardigd is. Delhaize wil tussen nu en het einde van het jaar peilen naar de reacties van de klanten op de nieuwe verpakkingen. In de loop van het najaar volgen nog testen in de afdelingen beenhouwerij en fruit en groenten van de supermarkt in Aalst.

LED-verlichting in de koeltogen van de charcuterie: minder uitstoot van koolstofdioxide

De koeltogen van de afdeling charcuterie in de Delhaize-supermarkt in Sint-Niklaas worden verlicht door LEDs. Deze halfgeleiders zetten alle energie die erin gestoken wordt om in licht, in tegenstelling tot TL-lampen die een deel van de energie in warmte omzetten. De eerste resultaten van de test tonen aan dat zo tot 75% energie bespaard wordt. En dat betekent een aanzienlijke vermindering van de uitstoot aan koolstofdioxide. Doordat de LEDs geen warmte afgeven, stijgt ook het rendement van de koeltogen waarin ze geplaatst zijn.

Als de test positief beoordeeld wordt, zal Delhaize de LED-verlichting systematisch installeren in de koeltogen charcuterie van alle nieuwe winkels en van winkels die een remodeling ondergaan.

Delhaize beperkt milieu-impact van haar activiteiten

De test met biodegradeerbare verpakkingen en LED-verlichtingen past in een rij andere maatregelen die Delhaize neemt om de milieuimpact van haar activiteiten te beperken. Delhaize verkoopt 70% van haar wijnen in flessen met statiegeld en heeft met 650 producten het grootste bio-assortiment in de Belgische grootdistributie. Daarnaast verkoopt de onderneming producten die bijdragen tot duurzame bosbouw via Forest Stewardship Council (hout afkomstig uit bossen die op een duurzame manier beheerd worden, o.a. door de aanplanting van nieuwe bomen) en producten die bijdragen tot duurzame visvangst via Marine Stewardship Council (vis afkomstig uit viskwekerijen die milieuvriendelijk werken en die inspanningen leveren om de vispopulatie in stand te houden).
Delhaize is ook de pionier van de herbruikbare tassen (sinds 1994) en moedigt haar klanten aan voor milieuvriendelijke alternatieven te kiezen voor het transport van hun aankopen.

Bron : Delhaize