22/05/2024

Decreet modernisering MER

update_foto
Terug naar artikeloverzicht

Het decreet van 17 mei 2024 voert een vereenvoudiging en modernisering door van de regelgeving rond milieueffectrapportage. 

De milieueffectrapportage is een belangrijk instrument voor de bescherming van onze leefomgeving en helpt ons bij de onderbouwing van duurzame beslissingen.
De regelgeving wordt aanzienlijk vereenvoudigd, maar tegelijk wordt de kwaliteit van milieueffectrapportage gegarandeerd. Hierbij wordt resoluut ingezet op gedeeld eigenaarschap.
De kennis en ervaring in Vlaanderen wordt versterkt vanuit een Vlaams expertisecentrum voor milieueffectrapportage. 

Dit decreet legt ook de basis voor een verdere digitalisering van kennis en informatie, adviesverlening en ondersteunende beslisinstrumenten.

De Vlaamse Regering regelt de inwerkingtreding van dit decreet. De bedoeling is om het decreet gelijktijdig in werking te laten treden met haar uitvoeringsbesluit. Een  aantal bepalingen uit het decreet dienen namelijk nog verder uitgewerkt te worden in het uitvoeringsbesluit. Dit besluit zal tevens de bestaande uitvoeringsbepalingen m.b.t. milieueffectrapportage wijzigen, optimaliseren en bundelen.

Meer uitleg over deze en andere wijzigingen.

 

 

Bron: Departement Omgeving, Vlaamse overheid