09/05/2003

Decreet integraal waterbeheer wordt wapen tegen overstromingen

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse regering heeft, op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA, na advies van de Raad van State het decreet 'integraal waterbeheer' definitief goedgekeurd. Vlaams minister Gilbert BOSSUYT en Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN zijn mede- ondertekenaars van het decreet. Het decreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement. Het is voor het eerst in tien jaar dat een decreet rond waterbeheer in het parlement wordt ingediend.

Dit decreet moet de basis vormen van een daadwerkelijke trendbreuk in de aanpak van de waterproblematiek in Vlaanderen en leiden tot een duurzaam waterbeleid. Het voorziet dat er, als wapen in de strijd tegen wateroverlast en overstromingen, ruimte voor water wordt gecreerd. Ook een betere waterkwaliteit en een vrijwaring van de watervoorraden worden beoogd. Een aanpak vanaf de basis is daarbij essentieel. Meteen biedt het decreet ook directe oplossingen voor door waterlast getroffen burgers. Pro-actief zal de watertoets er voor zorgen dat niet langer mag gebouwd worden in overstromingsgevoelige gebieden. Bovendien krijgen burgers die in overstromingsgevoelige gebieden wonen het recht om aan de overheid te vragen om hun eigendom aan te kopen. De overheid legt zich daartoe een aankoopplicht op.

1) Ruimte voor water als wapen tegen overstromingen
Eeuwenlang probeerde de mens waterlopen in een keurslijf te dwingen. Water moest door een riolering, in een kanaal. Bij gevaar kwam er een dijk. Eeuwenlang zorgde dat voor een vals veiligheidsgevoel. Wanneer net die ene zware bui valt, kunnen de rioleringen en de dijken het niet meer aan en zitten de burgers weer temidden een overstroming. De toename van verharde oppervlakten maakt bovendien dat het regenwater op die plaatsen niet langer de grond in kan en dus meer water sneller in de waterlopen terechtkomt. Wat het overstromingsgevaar nog vergroot. Tegen overstromingen rest slechts een mogelijkheid: ruimte bieden voor water. Het creren van gecontroleerde overstromingsgebieden en wachtbekkens op plaatsen waar de minste schade wordt berokkend, is essentieel. Prioritair investeren in deze ruimte voor water is de opdracht voor de komende jaren. Het decreet integraal waterbeheer voorziet dat de nodige ruimte voor water planmatig wordt vastgelegd. Zo kunnen bredere oeverzones en overstromingsgebieden worden aangeduid in bekkenbeheersplannen en deelbekkenbeheersplannen. Bovendien is een koppeling voorzien met de ruimtelijke ordening: de overstromingsgebieden die in de plannen worden aangeduid, moeten verankerd worden via ruimtelijke uitvoeringsplannen. Dit zal ervoor zorgen dat de waterlopen opnieuw ruimte krijgen om, als het nodig is, hun natuurlijk overstromingsgebied te benutten waardoor woongebieden beter gevrijwaard worden.

2) Oprichting Waterschappen
Het decreet maakt komaf met een administratieve versnippering van het waterbeheer. In de toekomst wordt dat waterbeheer georganiseerd per waterbekken. Vlaanderen telt 11 waterbekkens die samen het hele grondgebied bestrijken. Per bekken komt er een bekkenbeheersplan.
Voor het Netebekken is dat plan eind dit jaar klaar, voor het Ijzer- en het Denderbekken ten laatste in 2004. In de overige bekkens is dat eind 2006. De bekkenbesturen en waterschappen moeten ervoor zorgen dat het waterbeheer in Vlaanderen efficinter verloopt en het algemeen belang dient. Om dat te bereiken wordt de samenwerking tussen de waterbeheerders (Vlaamse overheid, provincies, gemeenten en polders en wateringen) fors aangezwengeld.

3) Watertoets
Het decreet voorziet in de invoering van een watertoets: in de toekomst mag het niet meer gebeuren dat burgers dure bouwgronden kopen in overstromingsgevoelige gebieden. Bebouwingen en verkavelingen zullen getoetst worden aan het overstromingsgevaar. De watertoets moet ervoor zorgen dat niet langer woningen of bedrijfsgebouwen kunnen worden opgetrokken in overstromingsgevoelige gebieden. Zo wordt de burger pro-actief beschermd tegen mogelijke waterellende.

4) Aankoopplicht
Burgers krijgen met dit decreet het recht om aan de overheid te vragen om hun eigendom aan te kopen. Burgers die in een oeverzone of een overstromingsgebied regelmatig slachtoffer worden van wateroverlast kunnen van dit recht gebruik maken. De Vlaamse overheid legt zich in deze een aankoopplicht op.

5) Anders omgaan met water
Het decreet bepaalt de doelstellingen die de verschillende waterbeheerders moeten nastreven. Vooreerst is er de bescherming van de kwaliteit van het oppervlaktewater, het grondwater en alle natuurelementen in en om het water. Het voorkomen van verontreiniging is hierbij essentieel. Ook het duurzaam omgaan met de watervoorraden, door een spaarzaam watergebruik staat op het programma. De wijze waarop we met water omgaan, wordt totaal anders: de problemen van wateroverlast moeten aan de bron worden opgevangen, namelijk daar waar de regen valt. Groendaken, regenwaterputten, infiltratie- voorzieningen, afkoppeling van verharde oppervlakken, gescheiden afvoer van regenwater en afvalwater, het opnieuw gebruiken van grachten,. allemaal maatregelen die er kunnen toe bijdragen dat het regenwater minder en trager naar de waterlopen toestroomt. Ook erosie moet systematisch aangepakt worden, omdat niet alleen de kostbare vruchtbare bodem wegspoelt, maar ook de waterlopen sneller dichtslibben zodat er vaker geruimd moet worden.


persinfo : Ann Bats, woordvoerster van minister Dua
tel. : 02 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be