01/08/2023

“De vervuiler betaalt is een heilig principe”

PFAS.jpg
Terug naar artikeloverzicht

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil de Europese krachten bundelen om PFAS-producenten mee te laten opdraaien voor de schade die ze veroorzaakten. Ze pleit voor meer hefbomen en een Europees front om de sector voor hun verantwoordelijkheden te stellen.

Het Europese leefmilieu ondervond veel schade door nalatige informatiedeling. De producenten waren veel langer op de hoogte van de schadelijkheid van PFAS dan de consumenten en andere gebruikers. De (Europese) wetgeving productaansprakelijkheid biedt momenteel geen handvaten om de producenten - en niet onschuldige gebruikers - daarvoor aan te spreken. Zuhal Demir wil daarin verandering brengen.

“Vlaanderen vraagt de Europese instellingen werk te maken van een aantal instrumenten om de PFAS-producenten te doen betalen voor de verontreiniging die zij binnen de Europese Unie veroorzaakt hebben”, aldus Demir.

Concreet vraagt Vlaanderen dat de Europese Commissie werk maakt van de toepassing van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid op PFAS-producenten. Ook moet er in de toekomstige Bodemkwaliteitsrichtlijn gewerkt worden aan juridische handvaten om PFAS-producenten aansprakelijk te stellen voor het saneren van verontreinigde gronden.

“De vervuiler betaalt is en blijft een heilig principe. We bundelen de krachten op Europees niveau om juridisch sterker te staan ten aanzien van de PFAS-producenten. Ik reken op de steun van andere regio’s die met de problematiek te kampen hebben”, besluit Demir.

 

 

Bron: Zuhal Demir - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme © 2023 N-VA, Koningsstraat 47 bus 6, 1000 Brussel