27/02/2019

De T2-campus opent 1500 m²-lab om HVAC- en energie-installateurs van de toekomst op te leiden

Back to article overview

Op 27 februari 2019 opende het gloednieuwe Energy Lab van de T2-campus op Thor Park officieel de deuren, in aanwezigheid van Vlaamse ministers Peeters, Muyters en Vandeurzen. Met dit labo van maar liefst 1500 m² groot, met meer dan 60 apparaten en installaties ter waarde van meer dan een half miljoen euro, maakt de T2-campus zich op om het stijgend aantal trainees in energie en HVAC te ontvangen. Door nieuwe technologische ontwikkelingen en de transitie naar duurzamere systemen, staan veel installateurs voor de uitdaging om zichzelf ‘future proof’ om te scholen én constant bij te blijven. Bedrijven in de sector vinden moeilijk voldoende goed geschoold personeel. Daar speelt de T2-campus op in en met succes, want er worden nu al bijna een kwart méér inschrijvingen genoteerd dan vorig jaar.

HVAC staat voor heating, ventilation en air conditioning en omvat dus alles dat te maken heeft met verwarmen, koelen en ventileren. “Dit is een vakgebied dat razendsnel evolueert. De klassieke cv-installateur van weleer ziet zich geconfronteerd met snel veranderende technologie. Het gaat niet meer enkel om klassieke verwarmingssystemen, maar ook om koeling. En dan heb je natuurlijk nog de hele transitie naar energiezuinige systemen en duurzame energiebronnen zoals warmtepompen en zonne-energie,” weet Dirk Vanstipelen van SYNTRA Limburg. “Niet enkel jongeren die het vak willen leren, maar ook ervaren installateurs zien zich daardoor uitgedaagd om bij te blijven en zich om te scholen. Dat merken we heel sterk in onze 39 HVAC-opleidingen: de gemiddelde leeftijd in deze richtingen is 43 jaar. Liefst 86 % van de gevolgde trajecten wordt gevolgd in opdracht van een firma.”

Diversiteit troef in bestaande en nieuwe opleidingen

De HVAC-opleidingen van de T2-campus zijn heel divers en voor diverse doelgroepen. Overdag trekt SYNTRA Limburg vooral cursisten aan die na het middelbaar een beroep in de HVAC-sector ambiëren. Met de twee voltijdse dagopleidingen ‘koeltechnieker’ en ‘aannemer installateur cv en sanitair’ kunnen zij na het afstuderen vlot aan de slag. Zij werken in het lab schouder aan schouder samen met de VDAB-werkzoekenden en met leerlingen uit het secundair onderwijs. 

In het smartgrid lab lopen er momenteel ‘train the trainers’ voor leerkrachten secundair én hoger onderwijs, zodat die er straks met hun leerlingen aan de slag kunnen. ’s Avonds komen zowel professionals die zich willen bijscholen, als ‘carrièreswitchers’ er aan hun trekken. Waar de eerste groep vooral kiest voor hernieuwingsopleidingen en brandertechnieken, kiezen de omscholers vooral voor de opleidingen rond installatietechnieken zoals koeltechnieker en installateur hernieuwbare energie. En het opleidingsaanbod blijft constant vernieuwen. Zo staat de opleiding energiecoach volgend cursusjaar op de planning, dit jaar startte reeds de unieke opleiding batterij-specialist.

Samen zijn deze opleidingen goed voor meer dan 1000 cursisten. Een aantal dat blijft groeien! Dankzij de opening van de nieuwe campus, is het aantal HVAC-cursisten met maar liefst 22% gestegen ten opzichte van vorig cursusjaar. Tegen de zomermaanden wordt de kaap van 1250 cursisten gehaald.

Een huis voor energie

Speciaal voor het Energy Lab ontwierpen de cursisten van de VDAB-opleiding BIM-modelleur een heuse energiewoning van 200 m². Beneden is er de doe-woning, waar cursisten kunnen oefenen op reële installaties van sanitair, ventilatie en warmtepompboilers. Boven staat de demowoning, waar met alle mogelijke technologieën van moderne woningen gewerkt en getest kan worden. “Denk bijvoorbeeld  aan domotica (KNX), warmtepompen en thermische en fotovoltaïsche zonnepanelen, batterij-opslag, ….” klinkt het bij Tinne Lommelen, Directeur VDAB Limburg. Op het dak van de T2-campus opent straks ook een energiedak, waar trainees ervaring kunnen opdoen in technieken met windmolens, zonnepanelen en warmtepompen. “Om de verkregen energie ook te leren benutten, kunnen de cursisten in het smart grid labo aan de slag met materiaal voor de sturing van slimme energienetwerken.”

1500 m² trainingsruimte met meer dan 60 installaties

De T2-campus speelt met dit lab, dat vandaag officieel de deuren openzwaait, dus in op een belangrijke en snel veranderende sector. En dat doet het met een ruimte van maar liefst 1500 m², waar dankzij de samenwerking met een ecosysteem van liefst 23 bedrijven en fabrikanten uit de sector zowel klassieke installaties als de allernieuwste snufjes op de markt kunnen aangeboden worden aan de trainees, met een totale waarde die ruim boven het half miljoen euro uitgaat.

Hier kunnen zowel leken, als reeds gevestigde installateurs terecht, om opgeleid te worden tot all round technici die op de hoogte zijn van de nieuwste technieken. Zo staan er bijvoorbeeld verschillende stookolie- en gasketels, warmtepompen en hernieuwbare energiesystemen opgesteld. Bovendien is het lab gecertificeerd door het Departement Leefmilieu van de Vlaamse Gemeenschap, waardoor het erkende certificaten kan afleveren voor bijvoorbeeld brander- en koeltechnici.

Tekort aan geschoold personeel

Om de vinger aan de pols te houden, werkt de T2-campus dus samen met een breed scala aan fabrikanten. Naast de apparatuur leveren zij ook input vanuit het werkveld. “Zoals de SALK-studie destijds al aangaf, kampen we in Limburg met een scholingsachterstand, ook op vlak van techniek en technologie. Dit is de reden waarom we de T2-campus hebben gerealiseerd. Hetzelfde geldt ook voor de HVAC-sector, die te kampen heeft met een tekort aan goed opgeleide technici,” aldus burgemeester Wim Dries. “Op basis van de ervaringen van bedrijven kan de T2-campus de opleidingen aanpassen, om deze optimaal te laten aansluiten op de noden van de arbeidsmarkt. We zijn dan ook bijzonder fier om dit lab vandaag te kunnen lanceren.”

Dat gebeurt in aanwezigheid van de Vlaamse ministers Philippe Muyters, Jo Vandeurzen (namens collega-minister Crevits) en Lydia Peeters. Daarnaast verwelkomen de T2-kernpartners (SYNTRA Limburg, VDAB Limburg en stad Genk) 150 geïnteresseerden uit het bedrijfsleven, de onderwijswereld en andere stakeholders.

Meer info

Het Energy Lab werd gerealiseerd met de steun van EFRO en ESF.

Contactgegevens T2-kernpartners:

VDAB Limburg

Luc Smeets, persverantwoordelijke,
T 0476 55 26 16

 

Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg
T 0496 25 19 94

 

SYNTRA Limburg

Chris Venken, directeur operations
T 496 54 03 83
Chris.venken@syntra-limburg.be

Dirk Vanstipelen, directeur – afgevaardigd bestuurder
T 473 89 56 07 

 

Stad Genk

Ingrid Cruysberghs, onderwijsmanager T2-campus
T 0496 70 36 83

 

Burgemeester Wim Dries, bevoegd voor beleidscoördinatie en innovatie
T 0476 69 90 03

 

Bron: ©2019 Lydia Peeters - Vlaams minister van Financiën, Begroting en Energie