14/11/2012

De navigator gaat Europees

Terug naar artikeloverzicht

De navigator gaat Europees

Sinds kort is het aanbod aan wetgeving op de navigator grondig uitgebreid met Europese wetgeving. Zowel voor leefmilieu, natuur als energie vind je er nu de belangrijkste Europese richtlijnen en verordeningen terug.

De akten staan in de tab ‘wetgeving’ onder de betreffende mapjes. Alle akten worden voorzien van een verkorte titel, waardoor het meteen duidelijk is waarover de akte gaat. De volledige titel krijg je te zien als je de akte opent. De vorige versies van de Europese akten kan je bekijken via de linken in het blokje ‘versies’, aan de rechterkant van het scherm.

Rechtspraak

Bij een aantal akten staat nu ook de relevante rechtspraak van het Hof van Justitie.
Net als bij de andere wetgeving vind je deze arresten ook terug in het menu aan de rechterkant van het scherm.

Onderaan de samenvatting van de arresten vind je dan weer de linken naar de relevante wetgeving waar het arrest betrekking op heeft.

Verordening of Richtlijn?

Er is een belangrijk verschil tussen richtlijnen en verordeningen.

Een "verordening" is een bindend besluit dat in de hele EU van toepassing is. De lidstaat moet geen actie meer ondernemen om de verordening van toepassing te maken op haar burgers.

Een voorbeeld van zo’n verordening is de Verordening 649/2012/EU van 4 juli 2012 betreffende de in- en uitvoer van gevaarlijke chemische stoffen.

Een "richtlijn" is een wettelijk besluit dat een bepaald doel vastlegt dat alle EU-landen moeten bereiken. Een richtlijn is niet rechtstreeks van toepassing, de lidstaat mag zelf bepalen hoe ze het opgelegde doel wil bereiken. Zolang een richtlijn niet is omgezet in de wetgeving van de lidstaat kan ze geen verplichtingen opleggen aan de burger.

Een belangrijke richtlijn is bijvoorbeeld de afvalstoffenrichtlijn, die werd omgezet in de Vlaamse wetgeving in het Materialendecreet van 23 december 2011 het uitvoeringsbesluit VLAREMA.