08/07/2008

De lidstaten stemmen in met het voorstel van de Commissie om het energieverbruik van elektrische apparaten in stand-by te verlagen

Terug naar artikeloverzicht

De EU-lidstaten hebben gisteren in de vergadering van het Regelgevend Comit Ecodesign het voorstel van de Commissie goedgekeurd voor een verordening om het stand-by-energieverbruik van huishoudelijke apparaten en kantoorapparatuur te verminderen. De verordening bevat normen voor de energie-efficintie van alle producten die in Europa verkocht worden. Hiermee moet het stand-by-energieverbruik tegen 2020 met bijna 75 % teruggedrongen worden.
"Deze eerste maatregel in het kader van de ecodesignrichtlijn[1] zal tot een drastische vermindering leiden van het stand-by-energieverbruik van huishoudelijke apparaten en kantoorapparatuur. Het is een concrete manier waarop de EU haar doelstellingen op het gebied van energie-efficintie en klimaatbescherming kan bereiken en bespaart de burgers bovendien geld", aldus Commissaris voor Energie Andris Piebalgs.

De "stand-by-verordening" is van toepassing op alle elektrische apparaten die thuis en op kantoor worden gebruikt, zoals televisies, computers, magnetrons, ovens, enz. Al naar gelang de functionaliteit van het product wordt voor het jaar 2010 een maximaal energieverbruik voor stand-by vastgesteld van 1 of 2 Watt. Vanaf 2013 wordt het toegelaten energieverbruik gereduceerd tot respectievelijk 0,5 en 1 Watt. Dat niveau ligt dicht in de buurt van wat haalbaar is met de beste beschikbare technologie.

Dankzij de verordening kan het huidige stand-by-energieverbruik in de EU van ongeveer 50 TWh per jaar tegen 2020 met 73% verlaagd worden. Deze besparingen komen overeen met het jaarlijkse energieverbuik van Denemarken en moeten tot een vermindering van de CO2uitstoot van ca. 14 miljoen ton per jaar leiden. Verdere besparingen kunnen ook in andere gebieden van de wereld worden verwacht omdat veel van de beoogde producten wereldwijd worden verkocht. Dankzij de gefaseerde benadering kunnen de producenten hun producten op tijd aan de nieuwe eisen aanpassen. De verordening is gebaseerd op een diepgaande analyse van de technische, economische en milieuaspecten van het stand-by-energieverbruik, die samen met belanghebbenden en deskundigen uit de hele wereld is uitgevoerd.

De stand-by-verordening is nu in behandeling bij het Europees Parlement en moet in de loop van 2008 formeel door de Commissie goedgekeurd worden. Ecodesignmaatregelen voor andere productgroepen volgen in de komende maanden.

Verdere informatie over ecodesign vindt u hier.

Bron : Persberichten Europese Commissie
___________________________________

[1] Richtlijn 2005/32/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 juli 2005 betreffende de totstandbrenging van een kader voor het vaststellen van eisen inzake ecologisch ontwerp voor energieverbruikende producten en tot wijziging van Richtlijn 92/42/EEG van de Raad en de Richtlijnen 96/57/EG en 2000/55/EG van het Europees Parlement en de Raad, Publicatieblad L 191 van 22.7.2005, blz. 29 5