
Vanaf 2 mei voert België de herstelbaarheidsindex in, een score van 1 tot 10 die aangeeft hoe herstelbaar bepaalde elektrische of elektronische producten zijn. Deze index helpt consumenten bij het kiezen van een duurzaam toestel. Consumenten zullen de index de volgende maanden geleidelijk aan zien verschijnen. Het doel is producten zo lang mogelijk te blijven gebruiken om grondstofgebruik en afval tot een minimum te beperken.
Hoe hoger de score van de index, hoe beter het toestel ontworpen is om het makkelijk te kunnen herstellen. De herstelbaarheidsindex wordt verplicht voor:
- vaatwassers
- stofzuigers
- hogedrukreinigers
- grasmaaiers
- laptops (zonder aanraakscherm)
Kom je de herstelbaarheidsindex tegen op een ander product? Dat kan. In Frankrijk bestaat deze verplichting al langer en voor een groter aantal toestellen. De verkoper heeft wellicht ook een aanbod in Frankrijk.
Criteria voor de berekening van de index
De herstelbaarheidsindex vind je op een pictogram met een steeksleutel en een score op 10. Een kleurcode helpt bij de interpretatie:
- groen staat voor makkelijk te herstellen,
- rood voor moeilijk tot niet te herstellen.
Je vindt de score in de winkel of online bij de prijs van het product.
Bij de index moet ook een link of QR-code staan naar details over de berekening van de herstelbaarheidsindex. Fabrikanten en invoerders zullen verantwoordelijk zijn voor het bepalen en communiceren van de herstelbaarheidsindex van hun producten. De fabrikant berekent de score op basis van duidelijke criteria:
- Beschikbaarheid van technische herstelinformatie en onderhoudshandleidingen;
- Gemak van demontage en benodigd gereedschap;
- Beschikbaarheid van reserveonderdelen en levertijden;
- Verhouding tussen de prijs voor reserveonderdelen en de prijs van het nieuwe product;
- Andere specifieke criteria gerelateerd aan het product.
Deze maatregel maakt deel uit van het federaal actieplan voor de circulaire economie van de FOD Volksgezondheid en de FOD Economie.
Oprichting van het herstelbaarheidsplatform
Begin 2025 richtte de FOD Volksgezondheid het herstelbaarheidsplatform op om de invoering van de index te ondersteunen. Hierin zetelen zowel professionals, consumentenorganisaties als federale overheidsdiensten. De partners bespreken de vragen en hindernissen die de invoering van de index met zich meebrengt, delen kennis en moedigen de verspreiding van informatie over herstelbaarheid aan.
Controle en sensibilisering
De dienst milieu-inspectie van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zal de controles op de herstelbaarheidsindex uitvoeren. In eerste instantie wil de FOD Volksgezondheid de fabrikanten en invoerders informeren en sensibiliseren over de nieuwe verplichtingen.
Bedrijven kunnen vragen stellen via onze helpdesk voor professionals op www.helpdeskdppc.be
Bron: © FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu