26/06/2007

De Europese detergentenindustrie (AISE) brengt zijn tweede duurzaamheidsrapport uit: vermindering van de CO2-emissie, van het water- en stroomverbruik.

Terug naar artikeloverzicht

Brussel - Dit tweede duurzaamheidsrapport bevat de resultaten van de ondernemingen die deelnemen aan het Sustainable Cleaning Charter*. Deze ondernemingen zijn herkenbaar aan het logo op het etiket van de producten die zij verkopen. Van 2005 naar 2006 is het aantal leden dat het Sustainable Cleaning Charter* onderschreven heeft, verdubbeld tot in totaal 46 bedrijven binnen het Europa van 27. Het betreft hierbij uiteenlopende bedrijven: er zijn multinationals en KMO's, producenten en distributeurs. Zij vertegenwoordigen 2/3 van de Europese productie van detergenten, onderhoudsproducten, industrile en institutionele schoonmaakproducten.

Minder CO2,  minder water : een fraaie prestatie
De industrie kan een vermindering van de CO2-emissie aankondigen van 80,9 kilogram naar 66,9 kilogram per ton productie, dit is 9% minder in 2006 tegenover 2005.
Ook het water dat bij het productieproces gebruikt wordt, is teruggevallen van 1,6 tot 1,4 kubieke meter per ton productie, dit is een daling met meer dan 12%.

Een volledig en transparant rapport
Naast de informatie over de CO2- en waterverbruik maakt dit tweede duurzaamheidsrapport een eerste vergelijking van de performance indicators van de duurzaamheidsprocedures van het charter: participatiecijfer, geproduceerde hoeveelheid afval, soort verpakkingen, energieverbruik, beoordeling van de veiligheid van de producten, veiligheid op de werkplaatsen, veiligheid van de consument en de beroepsgebruiker, informatie van de consument en de beroepsgebruikers.

Engagement op de lange termijn
Tegen de achtergrond van de huidige strijd tegen de klimaatverandering beklemtoont Detic het toekomstgerichte karakter van het Sustainable Cleaning Charter: Het betreft een engagement op de lange termijn, waardoor een hele industrie erin zal slagen zijn activiteiten bij te sturen naar steeds meer duurzaamheid.  Het charter staat voor een omvattend systeem, dat de hele sector naar boven trekt.  Dit is een verantwoorde aanpak, die nog aan betekenis wint in de huidige context waarin het leefmilieu centraal staat, aldus Paulette Halleux, Secretaris-Generaal.

Sustainable Cleaning Charter
Het Sustainable Cleaning Charter is een vrijwillig initiatief dat uitgaat van de AISE (Europese sector van zepen, detergenten en onderhoudsproducten) en dat op de eerste plaats een betere maatschappij en een beter leefmilieu voor ogen houdt. Het is gebaseerd op de levenscyclus van het product en is opgebouwd op de drie pijlers van duurzame ontwikkeling: maatschappelijke aspect, economisch aspect en milieuaspect.  Het charter staat voor een interactieve verzameling van duurzaamheidsprocedures, die in het ideale geval opgenomen worden in de manier waarop de onderneming georganiseerd is.

Voor meer informatie kan u terecht op:

Downloadt het duurzaamheidsrapport (PDF)

Bron : Detic