25/05/2016

De Europese Commissie bekroont modelprojecten voor natuurbescherming in Europa

Back to article overview

Commissaris Vella heeft de winnaars van de Natura 2000-prijzen 2016 bekendgemaakt. Onder de zes winnaars vallen projecten uit Bulgarije, Letland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en grensoverschrijdende projecten uit België, Frankrijk, Griekenland, Bulgarije, Hongarije, Finland en Noorwegen.

De jaarlijkse Natura 2000-prijzen geven erkenning aan projecten rond milieubehoud in de hele EU. Ze vestigen de aandacht op initiatieven die de natuur in Europa beschermen en die niet alleen de levenskwaliteit van de burgers verbeteren, maar ook de economie waarvan hun welvaart afhankelijk is.

Natura 2000 is een netwerk van zo'n 27 000 beschermde locaties die 18 % van het land en meer dan 5 % van de mariene gebieden van de EU beslaan. Het doel van het netwerk is de bescherming en de verrijking van het natuurlijk erfgoed in Europa om zo de meest waardevolle en bedreigde soorten in stand te houden.

Onder de zes winnaars, gekozen uit een lijst van 24 finalisten, vallen projecten uit Bulgarije, Letland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en grensoverschrijdende projecten uit België, Frankrijk, Griekenland, Bulgarije, Hongarije, Finland en Noorwegen.

Bij de bekendmaking van de winnaars tijdens de uitreikingsceremonie in Brussel op 23 mei zei Commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij Karmenu Vella: "Ik heb opnieuw de eer om het fantastische werk te bekronen dat de winnaars en alle finalisten verrichten om ons gemeenschappelijke natuurlijk erfgoed te bewaren. Deze initiatieven hebben belangrijke inspanningen geleverd om ervoor te zorgen dat wij nog vele jaren van de natuur kunnen genieten. Meer dan 37 000 mensen hebben dit jaar een stem uitgebracht voor hun favoriete project in de categorie EU Citizens-prijs. Dat is 50 % meer dan vorig jaar. Dit toont aan hoe belangrijk deze prijzen zijn om meer bekendheid te geven aan de inspanningen voor de bevordering van de biodiversiteit in heel Europa."

De prijs van de Europese burgers gaat dit jaar naar het Spaanse initiatief voor de instandhouding van de Iberische lynx, ’s werelds meest bedreigde kattensoort. Het programma, dat werd uitgevoerd met behulp van financiële middelen van het LIFE-fonds van de EU, trok de aandacht van het publiek en kreeg bijna 6 000 stemmen.

De prijs voor natuurbehoud gaat naar een initiatief voor het herstel van het bedekkingsveen in Dove Stone in het Verenigd Koninkrijk, uitgevoerd door de Royal Society for the Protection of Birds en het watervoorzieningsbedrijf United Utilities. Met de hulp van plaatselijke vrijwilligers is men erin geslaagd een uiterst zeldzaam habitattype, bedekkingsveen, in het Natura 2000-gebied van Dove Stone te herstellen en tegelijk de lokale waterkwaliteit te verbeteren.

Het project voor de Balkan en de bevolking: natuurbescherming en duurzame plattelandsontwikkeling in Bulgarije wint de prijs voor sociaaleconomische voordelen, omdat het aantoont dat natuurbehoud en economische ontwikkeling hand in hand kunnen gaan en wederzijds afhankelijk zijn. Dit initiatief, dat werd uitgevoerd door een coalitie van ngo’s, heeft landbouwers en micro- en kleine ondernemingen uit het Balkangebergte geholpen hun producten op de markt te brengen en het ecotoerisme te bevorderen. Het heeft ook een systeem van betaling voor ecosysteemdiensten geïntroduceerd, zodat de bescherming van essentiële graslanden en waterecosystemen economische voordelen inhoudt voor lokale bedrijven. Video

De prijs voor communicatie gaat naar het natuurconcertzaal-project in Letland, uitgevoerd door de Natuurconcertzaalvereniging, voor hun inspanningen om de kennis van het publiek over natuur en biodiversiteit op een innovatieve en artistieke wijze te vergroten. Dankzij een unieke samenwerking tussen muzikanten en wetenschappers werden artistieke evenementen georganiseerd in of nabij Natura 2000-gebieden, waarbij elk jaar een bepaalde soort of habitat centraal stond. De afgelopen tien jaar hebben deze evenementen tienduizenden bezoekers aangetrokken, die zo hun kennis van natuurbescherming konden vergroten en bewust werden van milieuvriendelijk gedrag. Video

De prijs voor verzoening van belangen/percepties gaat naar het project voor de ontwikkeling van groene corridors voor biodiversiteit onder hoogspanningskabels tussen België en Frankrijk. Dit initiatief, dat met steun van het LIFE-fonds werd uitgevoerd door twee transmissiesysteembeheerders, Elia en RTE, testte een natuurlijke oplossing uit voor de uitdagingen rond energievoorziening in beboste gebieden. Hun aanpak heeft niet alleen de biodiversiteit en het landschap verrijkt, maar is in economisch opzicht ook op lange termijn haalbaar. Video

Het project voor de instandhouding van de dwerggans, Europa’s zeldzaamste watervogel, wint de prijs voor grensoverschrijdende samenwerking en netwerkvorming. Partners uit Bulgarije, Finland, Griekenland, Hongarije, Noorwegen en 15 andere landen hebben hun krachten gebundeld voor dringende behoudsacties langs de vluchtroute van deze vogel, waarbij ook aandacht werd besteed aan beleidswerk, bewustmaking, beroepsopleidingen en milieueducatie. Video

Bron: © European Union, 1995-2016