19/05/2017

De EU beschermt haar burgers tegen giftig kwik en effent het pad voor wereldwijde actie

Back to article overview

De Europese Unie heeft vorige week op het VN-hoofdkwartier in New York de aanzet gegeven tot de inwerkingtreding van het wereldwijde verdrag tot vermindering van de blootstelling aan kwik.

De bekrachtiging van het Verdrag van Minimata inzake kwik bevestigt de toonaangevende rol die Europa speelt in de bescherming van de gezondheid van de burgers en het milieu over de hele wereld.

Op initiatief van de EU is in 2013 een nieuw wereldwijd verdrag over kwik, het Verdrag van Minamata inzake kwik, gesloten. De EU loopt voor bij de bescherming tegen kwik. Maar omdat 40 tot 80 % van de kwikdepositie in Europa afkomstig is van kwikemissies in andere delen van de wereld, zijn sterke internationale maatregelen nodig om de gezondheid van onze burgers te beschermen.

Karmenu Vella, commissaris voor Milieu, Maritieme Zaken en Visserij, zei hierover: "Het nieuwe wereldwijde verdrag inzake kwik zal miljoenen mensen over de hele wereld helpen beschermen tegen blootstelling aan dit toxische zware metaal. Door haar bekrachtiging heeft de EU de doorslaggevende impuls gegeven voor de inwerkingtreding van het verdrag. Dit is een groot succes voor de Europese groene diplomatie. Het benadrukt het engagement van Europa voor sterke en gecoördineerde internationale maatregelen."

Het Verdrag van Minamata, dat is genoemd naar de plaats waar de grootste kwikverontreiniging ooit heeft plaatsgevonden, zal niet alleen de milieunormen wereldwijd verscherpen, het zal ook bijdragen tot een gelijk speelveld omdat alle grote economieën milieueisen gaan toepassen die vergelijkbaar zijn met die van de EU.

Zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor kwik in de voedselketen, en het verdrag zal leiden tot een aanzienlijke daling van de blootstelling op lange termijn. Zo komt er bijvoorbeeld een verbod op het gebruik van tandheelkundig amalgaam voor deze kwetsbare groepen.

Door de belangrijke rol die de EU bij de onderhandelingen over het Verdrag van Minamata heeft gespeeld, is de inhoud ervan grotendeels geïnspireerd op de wetgeving van de Unie. De EU is goed op weg om de eerste kwikvrije economie te worden, mede danzij de regelgeving in de kwikverordening. Er wordt een einde gemaakt aan alle toepassingen van kwik in industriële processen en elk nieuw gebruik van kwik in producten en in de industrie wordt verboden, tenzij is aangetoond dat kwik noodzakelijk is voor de bescherming van de gezondheid en het milieu.

De eerste vergadering van de Conferentie van de partijen bij het Verdrag van Minamata inzake kwik zal plaatsvinden van 24 tot en met 29 september 2017 in Genève, Zwitserland. Tijdens de bijeenkomst op hoog niveau op 28 en 29 september zal het engagement van de internationale gemeenschap voor het Verdrag van Minamata worden gevierd.

Achtergrond

Kwik is een chemische stof met neurotoxische effecten die wordt gebruikt in industriële processen en in tal van producten zoals batterijen en thermometers. Als kwik in het milieu terechtkomt, belandt het in de voedselketen waar het voornamelijk in vissen accumuleert. Blootstelling aan hoge concentraties kwik kan schadelijke gevolgen hebben voor de hersenen, de longen, de nieren en het immuunsysteem.

De afgelopen twintig jaar heeft de EU uitgebreide wetgeving ontwikkeld over alle aspecten van de levenscyclus van kwik, van de primaire kwikmijnbouw tot de verwijdering van afvalstoffen, met inbegrip van maatregelen op het gebied van handel, kwikhoudende producten en kwikverontreiniging.

Meer informatie:

Vragen en antwoorden over het kwikbeleid van de EU en het Verdrag van Minamata

 

Source: © European Union, 1995-2017