17/11/2006

De energiesnoeiers komen naar je toe!

Terug naar artikeloverzicht

De bezorgdheid over ons milieu neemt toe. Iedereen zou individueel zijn Kyotonorm moeten halen. Elk gezin zou gemiddeld 30% energie en dus ook energiekosten kunnen besparen. Om te beginnen heeft op dit ogenblik bijna de helft van de woningen nog geen dakisolatie. Er zijn echter ook heel wat andere zaken waarmee je energie kan besparen, zoals spaarlampen en douche-spaarkoppen. Vaak worden die nu nog over het hoofd gezien.

Er zijn verschillende maatregelen in de maak waardoor gezinnen aangespoord worden te investeren in energiebesparing. Zo zullen eind 2008 een energie-audit en een energiecertificaat verplicht worden voor de verkoop en verhuur van bestaande woningen. Tegen 2020 moeten ook alle daken van bestaande woningen gesoleerd zijn. Dit zijn echter kosten die niet voor iedereen zomaar te dragen zijn.

Om dit probleem aan te pakken, creert minister Van Brempt via de sociale economie de energiesnoeiers. Ze trekt 1,3 miljoen euro uit om 120 jobs te creren in de energierenovatie. Om tegelijkertijd in te spelen op de tewerkstellingsproblematiek van kansengroepen, zullen deze jobs gaan naar 100 laaggeschoolden, langdurig werklozen, etc en 20 begeleiders. Die kunnen dan aan huis komen om de noodzakelijke energiesnoeiende werken uit te voeren.

Om dit alles te cordineren heeft de minister aan de Koepel voor Kringloopcentra (KVK) de opdracht gegeven om een activiteitensector rond energierenovatie uit te bouwen, wegens de ervaring van de KVK die 15 jaar geleden hetzelfde deed voor de kringloopcentra.

Dit project zal op heel wat gebieden erg positief zijn: Het milieu wint erbij, maar ook de gezinnen. Door hun verminderd energieverbruik dalen hun leefkosten terwijl het wooncomfort stijgt. Ook de sociale economie wint erbij, door de creatie van jobs voor kansengroepen en de positieve uitstraling die het geheel heeft op de sector.

Bron : Persbericht Minister Kathleen Van Brempt

____________________________________

Extra info :