23/11/2012

De ecologiepremie wordt uitgebreid

Terug naar artikeloverzicht

De Vlaamse overheid stimuleert kmo’s en grote ondernemingen om te investeren in groene spitstechnologie d.m.v. de ecologiepremie. Ze voorziet in 2013 ruim 63 miljoen euro voor de ecologiepremie. Een milieubewuste en energie-efficiënte industrie zorgt immers voor een verankering van de industrie in Vlaanderen, en geeft uitvoering aan het Nieuw Industrieel Beleid.

Vlaams minister-president Kris Peeters: “Bedrijven die investeren in milieuvriendelijke en energiebesparende technologieën konden in het verleden steeds rekenen op ondersteuning vanwege de Vlaamse overheid. Met deze aanpassing wil ik een extra stimulans geven voor de groene investeringen die leiden tot verdere verankering van onze bedrijven. Deze aanpassingen dragen bij tot de klimaatuitdagingen waarvoor we staan.”

Het zo veel mogelijk overschakelen op groene technologie is de komende jaren een must voor elk bedrijf dat concurrentieel wil blijven. “Verduurzaming van het bedrijfsleven is immers een gouden kans voor het bedrijfsleven, want ondernemers beseffen dat natuurlijke bronnen niet oneindig zijn. Een milieubewuste en energie-efficiëntie industrie zorgt voor een verankering van de industrie in Vlaanderen, en geeft uitvoering aan het Nieuw Industrieel Beleid”, besluit Vlaams minister-president Peeters.

De klassieke ecologiepremie

Enkel investeringen die vermeld worden op de zogenaamde limitatieve technologielijst (LTL) komen in aanmerking. Dit zijn de meest performante technologieën op de markt waarmee dan ook de hoogst mogelijke impact op het milieu en energiebesparing kan bereikt worden. Technologieën waarbij u al kan genieten van groenestroom- en warmtekrachtcertificaten komen niet in aanmerking.

De hoogte van de ecologiepremie wordt bepaald in functie van de grootte van de onderneming (kmo’s worden meer gesteund dan grotere bedrijven) en de performantie van de technologie.
De verhoging van de steun wordt normaal gezien vanaf half december 2012 doorgevoerd. Hou www.ecologiepremie.be in de gaten voor de exacte timing!

Strategische ecologiesteun

Er zijn technologieën die gezien hun uitzonderlijke en unieke karakter moeilijk gestandaardiseerd kunnen worden, en niet in aanmerking komen om opgenomen te worden op de limitatieve technologielijst. Dat kunnen ecologieprojecten van uiteenlopende aard zijn: bv. een warmtenet, opwaarderen of valoriseren van CO2, diepe geothermie, ... De steun via de strategische ecologiesteun bedraagt maximaal 1 miljoen euro.

Meer informatie

Alle informatie over de ecologiepremie vindt u op deze website.

 

Bron : Agentschap Ondernemen