20/11/2010

Dansen ... voor minder afval in Europa!

Terug naar artikeloverzicht

Overal in de Europese Unie wordt deze week (van 20 tot 28 november) gewijd aan het thema van de "afvalvermindering".  Voor een gevleugelde start zullen op zaterdag 20 november om 11 u stipt tal van Europese steden dansen op het ritme van lege vuilnisbakken en prullenmanden!   

Wanneer zullen we eindelijk leren om een kan te nemen en te vullen met water uit de kraan in de plaats van ontelbare waterflessen te gebruiken?  Hoeveel kilo reclamefolders hebben we al niet uit de brievenbus gehaald om onmiddellijk in de prullenmand te gooien, onder het uiten van luide verwensingen aan het adres van de afzenders, terwijl het volstaat om een sticker "geen reclame" op de bus aan te brengen om een einde te maken aan deze ellende?

 Er zijn tal van dergelijke "tips".  Ze maken niet alleen ons dagelijkse leven aanzienlijk gemakkelijker. Naast ons persoonlijk comfort maken deze kleine praktische gebaren het mogelijk om de hoeveelheid afval die wij dagelijks produceren en de desastreuze gevolgen daarvan voor het milieu (50% van de uitstoot die bijdraagt tot de klimaatswijziging is afkomstig van deze "overproductie" van afval) aanzienlijk te verminderen.

 

Afval verminderen - iedereen kan er wat aan doen

We moeten dringend een zo groot mogelijk publiek bewust maken van dit probleem.  Dat is precies wat de Europese Commissie probeert te doen in het kader van één van de Life+ projecten.

"Iedereen kan op eigen schaal iets doen!"  Dat is de essentie van de boodschap die wordt verspreid in het kader van deze bewustmaking. Elke dag kunnen we allemaal, thuis, op kantoor, op school, tijdens het boodschappen doen of klussen onze afvalberg verminderen door middel van heel eenvoudige handelingen (meer informatie).

 

Hoe leger de prullenmand, hoe meer lawaai hij maakt!

De symbolische actie die het begin inluidt van deze Europese week voor de vermindering van de afvalberg moest origineel en onverwacht zijn.  Als u zaterdag boodschappen wil gaan doen in de stad, schrik dan niet als om 11 u stipt mensen spontaan beginnen dansen terwijl ze trommelen op lege prullenmanden, vuilnisbakken, flessen of Tupperware! Ze doen dat gewoon omdat ze meedoen aan de "BatucaMob".

De naam zegt het zelf: het is een combinatie tussen een "Flash Mob" (een georganiseerde bijeenkomst van mensen die een op voorhand afgesproken handeling uitvoeren en zich daarna weer verspreiden) en een "Batucada", muziek afkomstig uit Rio de Janeiro die gespeeld wordt op traditionele Braziliaanse instrumenten die samen een drumband vormen.  In dit geval worden deze instrumenten echter vervangen door vuilnismanden, prullenbakken, lege flessen, ... die symbool staan voor het verkleinen van de afvalberg en een verantwoordelijke consumptie. 

Bron : © Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie