Plastic zakjes, flesjes, sigarettenpeuken … het probleem van afval in zee is gekend. Bij dit rijtje voegen zich vandaag helaas ook mondmaskers, handschoenen en flesjes alcoholgel.
Hoe belandt corona-afval in zee en wat zijn de gevolgen voor het milieu? Jens Warrie, bioloog van de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid, deed het uit de doeken in Spits op Radio 2. Hoe kan ook jij vermijden dat dit afval in zee belandt? Neem altijd je afval mee!
Vanaf woensdag 8 juli neemt Jens de luisteraars van Radio 2 een zomer lang mee op zeesafari.
Elke week zal hij enkele weetjes meegeven over een boeiende diersoort uit onze Noordzee en uitleggen met welke problemen het dier te kampen heeft. En ook: wat kunnen wij doen om het dier te beschermen? Elke woensdag tussen 11 en 12u in ‘Zot veel vakantie’. De haaien bijten de spits af!
Hou ook de website van Radio 2 in de gaten; er komt nog een Lelijkste Vis van de Noordzee-verkiezing en een weetjesquiz over zeedieren.
Wil je weten hoe jij zelf de zee en haar bewoners kan beschermen? Neem dan een kijkje op www.dezeebegintbijjezelf.be
Zeedierenweetjes vind je ook in onze brochure ‘Er leeft wat in zee … Hoe de rijke biodiversiteit van onze Noordzee beschermen en herstellen?'
Bron: © Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu