07/12/2004

Convenant voor zonneboilertoepassingen

Terug naar artikeloverzicht

Vanaf 1 januari 2005 treedt een overeenkomst tussen de Vlaamse overheid, de zonne-energiesector en de distributienetbeheerders in werking.
Deze sectorovereenkomst garandeert een stabiele marktgroei door duidelijke afspraken rond:

  • het behoud van het huidige subsidiesysteem en de evolutie van de premiehoogte (niet voor zwembadtoepassingen);
  • de kwaliteit van de geplaatste zonneboilersystemen.

Gratis water door de zon: het kan!

Met een zonneboiler kunt u op een eenvoudige, milieuvriendelijke manier een groot deel van het warm water aanmaken door gebruik te maken van zonnewarmte. Om de zonnestraling op te vangen, wordt op het dak van de woning een zwarte plaat of zonnecollector gemonteerd. De zonnecollector kan zowel op een plat dak als op een hellend dak gemonteerd worden. De zonnecollector bevat een vloeistof die door het zonlicht wordt verwarmd. Die vloeistof geeft zijn warmte af aan het koude leidingwater in de boiler. 's Zomers verwarmt de correct gedimensioneerde zonneboiler voldoende water op tot comforttemperatuur. In de winter of op minder zonnige dagen is naverwarming door de gewone warmwaterinstallatie noodzakelijk. Een zonneboiler neemt op jaarbasis ongeveer de helft van de warmwaterproductie voor zijn rekening.

Gemiddelde kostprijs van een zonneboiler: voor een gezin van 3 4 personen (3 4 m2 zonnepanelen) bedraagt ongeveer 2500 3000 euro aan materiaalkosten en 500 750 euro extra installatiekosten (excl. BTW). De opgegeven tarieven zijn slechts indicatief en houden geen rekening met eventuele premies of belastingvermindering.

Wilt u weten wat uw voordeel is door de start van het convenant?
De volledige info is terug te vinden op www.energiesparen.be