18/05/2006

Controlemogelijkheid: hoe groen is uw groene stroom?

Terug naar artikeloverzicht

De VREG biedt de mogelijkheid aan particuliere afnemers en bedrijven om op een eenvoudige manier het aandeel elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen voor de elektriciteitsleveringen op hun specifiek afnamepunt te laten nagaan. De procedure vindt u hier.

Deze controle gebeurt aan de hand van het aantal garanties van oorsprong dat iedere leverancier voorlegt aan de VREG in verhouding tot zijn totale elektriciteitslevering van het betreffende product. Garanties van oorsprong zijn bewijsstukken die worden toegekend bij de productie van een hoeveelheid van 1 MWh elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen en die eenmalig kunnen worden gebruikt om de levering van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen te staven.
Hiervoor baseert de VREG zich op gegevens die bij de netbeheerders geregistreerd worden.

Iedereen kan meewerken aan de steekproefgewijze controle van de VREG die nagaat of een leverancier bij zijn rapportering aan de netbeheerder inderdaad alle afnemers vermeldt die zijn groene product(en) afnemen. Op die manier wordt een leverancier verplicht om voldoende garanties van oorsprong voor te leggen om zijn groene elektriciteitslevering te dekken aan alle afnemers aan wie hij dit beloofde. De afnemer krijgt daarbij de garantie dat hij effectief groene stroom geleverd krijgt.

Bron : VREG