30/06/2006

Controle op mestvervoer

Terug naar artikeloverzicht

Op initiatief van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur keurde de Vlaamse Regering vandaag het besluit goed waarbij de mestvoerders van klasse C vanaf volgend bemestingsseizoen (vanaf 15 februari 2007) en voor de export (vanaf 1 november 2006) bij het vervoer gebruik dienen te maken van het AGR-GPSsysteem. Dit laat een efficinte controle van de mesttransporten toe.

Er zijn 302 mestvoerders klasse C, die beschikken over 1.781 trekkers, 293 tractoren en 94 mestinjecteurs voor op het veld.

Het systeem van het AGR-GPSsysteem bestaat erin dat op de trekker van het voertuig een kastje wordt genstalleerd en op de aanhangwagen of oplegger een sensor, die in verbinding staat met een centrale server (van een dienstverlener/computerfirma) die de signalen doorgeeft aan de Mestbank.
De Mestbank kan dan a posteriori controleren of de gegevens van de mestafzetdocumenten die het transport moeten vergezellen kloppen met de werkelijke reis van het transport. Er is controle van laden en lossen en tussenin om de 15 km mogelijk.
Het AGR-GPSsysteem moet ook het aantal gereden kilometers kunnen bepalen.

De Mestbank heeft allerlei systemen bekeken die mogelijk zijn en aan de hand daarvan een lijst van specificaties gemaakt waaraan de servers moeten voldoen.

Aan de mestvoerders en dienstverleners werden de specificaties van het systeem overgemaakt. De mestvoerders zijn vrij de GPS-dienstverlener te kiezen die zij willen: deze moet wel in verbinding kunnen staan met de server van de Mestbank, die begin (laden van de mest) en einde (lossen van de mest) en afwikkeling van het traject moet kunnen nagaan.
De mestvoerders klasse C zullen vanaf 1 augustus 2006 drie maanden de tijd hebben om hun erkenning als mestvoerder, na installatie van het AGR-GPS-systeem, te hernieuwen zodat er hiermee zeker kan gestart worden in het volgende piekseizoen vanaf 15 februari 2007 van het uitrijden van mest. Voor vervoer in kader van export zal hiermee moeten gestart worden vanaf 1 november 2006.

Het GPS-systeem zal gevalueerd worden na toepassing gedurende n jaar en intussen zal ook voor de mestvoerders klasse B een concreet implementatieplan uitgewerkt worden.

Bron : Persmededeling van de Vlaamse Regering