16/05/2022

Consultatie uitstel nieuwe nettarieven

elektriciteit
Terug naar artikeloverzicht

De VREG overweegt de invoering van de nieuwe nettarieven voor elektriciteit, waaronder het capaciteitstarief, uit te stellen naar 1 januari 2023. Fluvius kan geen kwalitatieve implementatie in de marktsystemen garanderen tegen 1 juli 2022. Om de continuïteit van de marktwerking niet in het gedrang te brengen, dringt opnieuw een uitstel van 6 maanden zich op. Zowel Fluvius als FEBEG hebben die termijn van uitstel aan de VREG voorgesteld. De nieuwe nettarieven moedigen aan om het elektriciteitsdistributienet efficiënt te gebruiken. Zo beperken we samen de miljardeninvesteringen in dat net om de energietransitie mogelijk te maken. Dan blijven de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar.

VREG consulteert verder uitstel invoering nieuwe nettarieven naar 1 januari 2023

Volgens de huidige tariefmethodologie van de VREG moet Fluvius de nieuwe nettarieven voor elektriciteit invoeren op 1 juli 2022. Met die nieuwe nettarieven verandert de elektriciteitsfactuur voor iedereen in Vlaanderen. De nieuwe nettarieven zijn geen bijkomend tarief, maar een andere verdeling van de kosten voor het gebruik van het net. Niet alleen grote bedrijven, maar ook gezinnen en kmo’s betalen vanaf dan een deel van die kosten op basis van de netcapaciteit die ze gebruiken.

De VREG houdt nu een publieke raadpleging om de invoering van de nieuwe nettarieven een laatste keer uit te stellen naar 1 januari 2023.

Midden 2021 besliste de VREG al over een eerder uitstel met 6 maanden op vraag van Fluvius. Fluvius kon toen geen tijdige en kwalitatieve implementatie in zijn systemen verzekeren.

Goede werking van de Vlaamse energiemarkt staat voorop

De VREG stelt vast dat Fluvius in zijn planning onvoldoende tijd heeft voorzien om de wijzigingen in de marktsystemen uitvoerig te laten testen door de marktspelers. Zowel Fluvius als de leveranciers geven aan dat zij zonder die testen geen betrouwbare invoering van de nieuwe nettarieven kunnen garanderen tegen 1 juli, maar wel tegen 1 januari 2023.

De VREG ziet zich daarom genoodzaakt om kort voor de geplande invoerdatum een verder uitstel voor te stellen. ‘Wij betreuren dat’, zegt Leen Vandezande, woordvoerder van de VREG. ‘Maar wij willen geen enkel risico nemen om de goede werking van de markt en een correcte facturatie van de klanten in gevaar te brengen, zeker niet in de huidige energiecontext.’ De VREG koppelt in zijn publieke raadpleging wel duidelijke tussentijdse doelstellingen aan het nieuwe uitstel. Haalt Fluvius die niet, dan kan de VREG boetes opleggen.

Een definitieve beslissing over het moment van invoering volgt na de consultatie.

Nieuwe nettarieven essentieel met het oog op de energietransitie

We zullen voor ons vervoer en voor de verwarming van onze huizen steeds meer gebruik maken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Daarom wordt het belangrijk om het elektriciteitsnet zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Wie zijn afname van het net spreidt en grote verbruikers zoals een warmtepomp of een elektrische wagen slim aanstuurt, zal met de nieuwe nettarieven merkbaar minder betalen dan wie dat niet doet. Door het elektriciteitsdistributienet niet overmatig te belasten, beperken we samen bijkomende investeringen en blijven de nettarieven in de toekomst voor iedereen betaalbaar.

Meer informatie over de nieuwe nettarieven: https://www.vreg.be/nl/nieuwe-nettarieven

 

 

Bron: © 2022 VREG