26/11/2003

'The Condition of Forests in Europe'

Terug naar artikeloverzicht

Begin september verscheen het rapport 'The Condition of Forests in Europe', uitgegeven door de Europese Commissie en de Verenigde Naties. Het bespreekt de resultaten van de internationale bosvitaliteitsinventaris uitgevoerd in 2002. Een tiental proefvlakken van het Vlaamse bosvitaliteitsmeetnet maken deel uit van deze internationale steekproef. Op Europees niveau wordt 21,3% van de bomen als beschadigd beschouwd. In Vlaanderen was dit in hetzelfde jaar 21,7%. In de periode 1986-2002 is de Europese bosgezondheidstoestand erop achteruitgegaan met een tijdelijke verbetering halverwege de jaren '90.
Het rapport behandelt verder de impact van de luchtverontreiniging op het bos. Positief is alvast dat de vermindering van de zwaveluitstoot in een aantal landen geleid heeft tot een afname van de zwavelconcentratie in naalden van fijnspar en grove den (gegevens uit Finland en Oostenrijk). Zeker een gunstige evolutie, maar nog geen reden voor overmatig enthousiasme. Het kan immers nog decennia duren vooraleer er sprake is van bodemherstel. Recente meetcampagnes hebben bovendien aangetoond dat de schade aan bomen door hoge ozonconcentraties niet te verwaarlozen is. Tenslotte besteedt het rapport aandacht aan de koolstofopname en de biodiversiteit in de Europese bossen. Bodemvegetatie is een belangrijke parameter voor biodiversiteit en een bio-indicator voor veranderende milieuomstandigheden. Zo is gewone hennepnetel( ) n van de soorten die voorkomt in de proefvlakken met een hogere stikstofdepositie. Door herhaalde inventarisaties in het meetnet kan nagegaan worden of stikstofminnende soorten al dan niet verder uitbreiden.
Het 'Forest Condition Executive Report 2003' kun je gratis van de internet pagina van ICP-forests halen (International Cooperative Programme on Assessment and Monitoring of Air Pollution Effects on Forests): www.icp-forests.org
Meer informatie over de regionale bosvitaliteitsinventaris en het Vlaams meetnet voor de intensieve monitoring is te lezen op www.ibw.vlaanderen.be onder bossenosbescherming.

Bron: Nieuwsbrief Instituut voor Natuurbehoud.