05/12/2023

Commissie verwelkomt voorlopig akkoord over verbetering indeling, etikettering en verpakking van gevaarlijke chemische stoffen

chemicaliën
Terug naar artikeloverzicht

De Commissie is ingenomen met het voorlopige akkoord dat het Europees Parlement en de Raad vandaag hebben bereikt over de herziening van de verordening betreffende de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen (CLP). De nieuwe maatregelen verbeteren de werking van de EU-markt voor producten die gevaarlijke chemische stoffen bevatten, maar zullen consumenten, werknemers en het milieu beter beschermen. De herziene tekst zal ook de identificatie van gevaarlijke stoffen en mengsels op EU-niveau versnellen. De herziening zal de communicatie over gevaarlijke chemische stoffen verbeteren, ook voor chemische stoffen die online worden verkocht. Zij stelt ook regels vast voor de navulverkoop en biedt meer flexibiliteit bij het gebruik van de etiketten.

Duidelijkere regels en etiketten voor gevaarlijke chemische stoffen om consumenten en het milieu beter te beschermen

De herziening van de CLP-verordening zal tot de volgende verbeteringen leiden:

  • Bijgewerkte regels voor de indeling van complexe stoffen (stoffen die meer dan één bestanddeel bevatten, bekend als „MOCS”). Het Parlement en de Raad zijn het eens geworden over een specifieke afwijking voor plantenextracten, met inbegrip van etherische oliën, met een 5-jarige evaluatie van het wetenschappelijk bewijs door de Commissie.
  • Betere bescherming van consumenten bij het online kopen van gevaarlijke chemische stoffen. Websites moeten de gevaarlijke eigenschappen van de producten weergeven.
  • Duidelijkere etikettering van gevaarlijke chemische stoffen, ook voor onlineverkoop. Zo worden bij de herziening reclamevoorschriften en een minimale lettergrootte voor gevaarlijke chemische stoffen ingevoerd.
  • De mogelijkheid voor bedrijven om uitvouwbare etiketten en digitale etikettering te gebruiken, terwijl belangrijke veiligheidsinformatie en gevarenpictogrammen ook op de verpakking blijven staan. 
  • Naast de lidstaten en de industrie zal de Commissie ook het recht hebben om voorstellen voor de indeling van potentieel gevaarlijke stoffen uit te werken. Dit zal het tempo waarmee gevaarlijke stoffen worden geïdentificeerd, versnellen;
  • Allereerste regels voor navulbare chemische stoffen, ter ondersteuning van de veilige verkoop van huishoudelijke chemische stoffen in bulk. Dit zal ook leiden tot een vermindering van de verpakking en bijgevolg ook van het verpakkingsafval.
  • Gifcentra krijgen betere en snellere informatie over medische noodsituaties.

De herziening van de CLP-verordening zal de overgang van de Europese industrie, met inbegrip van kmo's, naar duurzame chemische stoffen bevorderen en hen helpen om wereldwijd koplopers te worden op het gebied van toekomstbestendige chemie. De herziening van de CLP-verordening is een belangrijk resultaat van de strategie voor duurzame chemische stoffen, een belangrijke bouwsteen van de Europese Green Deal.

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de Raad zullen de nieuwe verordening nu formeel aannemen. Zodra het formeel is aangenomen, treedt het in werking 20 dagen na de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU.

Achtergrond

De doelstellingen van de CLP-verordening zijn de mens en het milieu te beschermen tegen gevaarlijke chemische stoffen en het vrije verkeer van stoffen en mengsels op de interne markt te waarborgen. De CLP-verordening verplicht fabrikanten, importeurs of andere bedrijven in de waardeketen om hun gevaarlijke chemische stoffen op passende wijze in te delen, te etiketteren en te verpakken alvorens ze te verkopen. Door middel van pictogrammen en vermeldingen op etiketten informeert de CLP-verordening consumenten en professionals over de gevaren van deze chemische stoffen, zodat zij goed geïnformeerd zijn bij de aankoop of hantering van gevaarlijke chemische stoffen en welke voorzorgsmaatregelen zij bij het gebruik ervan moeten volgen. Het vrije verkeer op de interne markt is gewaarborgd, aangezien de regels in de hele EU dezelfde zijn.

De CLP-verordening vormt de basis voor veel wettelijke bepalingen in de EU-wetgeving inzake risicobeheer van chemische stoffen. De CLP-verordening bepaalt op wetenschappelijke basis of een stof of mengsel als gevaarlijk moet worden ingedeeld en geëtiketteerd. De verordening verwezenlijkt het wereldwijd geharmoniseerd systeem van de Verenigde Naties (GHS) in de EU.

Na goedkeuring zullen de overeengekomen wijzigingen in de verordening van vandaag en de nieuwe gevarencriteria voor hormoonontregelende stoffen en persistente en toxische chemische stoffen in het milieu, die al sinds april van dit jaar van toepassing zijn, zorgen voor een betere communicatie en identificatie van chemische gevaren. 

Voor meer informatie

Voorstel voor een herziening van de verordening betreffende de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen (CLP)

Gedelegeerde handeling tot vaststelling van nieuwe gevarenklassen

Vragen & Antwoorden over de herziening van de CLP-verordening (vanaf 19 december 2022)

Strategie voor duurzame chemische stoffen

 

Citaat/Citaten

Het akkoord van vandaag is zeer goed nieuws voor onze burgers, aangezien het een stap verder is in de richting van een Europa zonder verontreiniging en een gifvrij milieu. Meer en duidelijkere informatie over gevaarlijke chemische stoffen zal burgers in staat stellen veiligere beslissingen te nemen en in geval van medische noodsituaties beter te voorkomen en te behandelen. Een snellere indeling van chemische stoffen als gevaarlijk maakt een goed beheer mogelijk, zodat het risico bij het gebruik ervan tot een minimum wordt beperkt.


Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij - 05/12/2023

De chemische industrie is van cruciaal belang voor de industriële toekomst van Europa. Er is een soepele eengemaakte markt nodig die onze bedrijven zekerheid en schaal biedt. Met deze herziening verbeteren we hoe gevaarlijke chemische stoffen op de eengemaakte markt worden ingedeeld, met behoud van de specifieke kenmerken van plantenextracten, waaronder etherische oliën. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat etiketten voor iedereen duidelijker zijn, onder meer door een beter gebruik van digitale instrumenten, om de gezondheid van onze burgers te beschermen.
Thierry Breton, commissaris voor de Interne Markt - 05/12/2023

 

 

Bron:  © Europese Unie, 1995-2023