27/10/2008

Commissie trekt 186 miljoen euro uit voor 143 nieuwe LIFE+-projecten

Terug naar artikeloverzicht

Na de eerste oproep tot het indienen van voorstellen voor het LIFE+-programma (2007-2013) - het Europese milieufonds - heeft de Europese Commissie de financiering van 143 nieuwe projecten goedgekeurd. De projecten komen uit heel de EU en betreffen acties op het gebied van natuurbehoud, milieubeleid en informatie en communicatie. In totaal bedraagt de investering 367 miljoen euro, waarvan de EU 186 miljoen euro zal verstrekken.

Na de eerste oproep tot het indienen van voorstellen voor het LIFE+-programma (2007-2013) - het Europese milieufonds - heeft de Europese Commissie de financiering van 143 nieuwe projecten goedgekeurd. De projecten komen uit heel de EU en betreffen acties op het gebied van natuurbehoud, milieubeleid en informatie en communicatie. In totaal bedraagt de investering 367 miljoen euro, waarvan de EU 186 miljoen euro zal verstrekken.

Milieucommissaris Stavros Dimas verklaarde: "Ik ben onder de indruk van de verscheidenheid en de hoge kwaliteit van de voorstellen die dit jaar zijn ingediend. De geselecteerde projecten zullen niet alleen een aanzienlijk effect hebben op het milieu maar zullen ook anderen op weg helpen om dezelfde technieken toe te passen."

Naar aanleiding van de eerste oproep voor het LIFE+-programma heeft de Commissie meer dan 700 voorstellen ontvangen van openbare of particuliere instanties in de 27 EU lidstaten, waarvan er 143 zijn geselecteerd voor medefinanciering via de drie componenten van het nieuwe programma: LIFE+ Natuur en Biodiversiteit, LIFE+ Milieubeleid en Governance en LIFE+ Informatie en Communicatie.

Projecten voor LIFE+ Natuur en Biodiversiteit moeten zorgen voor een betere instandhouding van bedreigde diersoorten en habitats. Van de 264 ontvangen voorstellen heeft de Commissie er 58 geselecteerd, die in 21 lidstaten gefinancierd zullen worden door partnerschappen van milieubeschermingsorganisaties, overheidsinstanties en andere partijen. De totale investering ervoor bedraagt 165 miljoen euro, waarvan de EU 94 miljoen euro zal verstrekken. In meerderheid gaat het om natuurprojecten (54) die bijdragen aan de tenuitvoerlegging van de vogel- en/of de habitatrichtlijn[1] en het Natura 2000-netwerk[2]. De overige vier vallen zijn biodiversiteitprojecten, een nieuwe categorie LIFE+-projecten voor proefactiviteiten waarmee bredere biodiversiteitkwesties worden aangepakt[3].

Projecten voor LIFE+ Milieubeleid en Governance zijn proefprojecten die bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve beleidsideen, technologien, methoden en instrumenten. Van de 325 ontvangen voorstellen heeft de Commissie er 74 geselecteerd, die gefinancierd zullen worden door een brede waaier van organisaties uit de openbare en particuliere sector. De geselecteerde projecten worden uitgevoerd in 21 lidstaten en de totale investering ervoor bedraagt 185 miljoen euro, waarvan de EU 84 miljoen euro zal verstrekken. Het grootste deel van de EU financiering (ongeveer 26 miljoen euro) gaat naar projecten die betrekking hebben op afval en natuurlijke hulpbronnen (29 projecten). Klimaatverandering is met 22 projecten het tweede prioriteitsgebied waar de meeste aandacht naar uitgaat (ongeveer 24 miljoen euro). 24 andere projecten betreffen uiteenlopende onderwerpen zoals water, stadsmilieu, bodem, geluidshinder, bossen, chemicalin, lucht en milieu en gezondheid.

Projecten voor LIFE Informatie en Communicatie zorgen voor informatieverspreiding, brengen milieukwesties onder de aandacht en zorgen voor opleiding en voorlichting om bosbranden te voorkomen. Van de 118 ontvangen voorstellen heeft de Commissie er 11 geselecteerd die door diverse natuur- en milieuorganisaties uit de openbare en particuliere sector zullen worden gefinancierd. Deze projecten lopen in Spanje, Frankrijk, Finland, Itali, Malta, Zweden en het Verenigd Koninkrijk en de totale investering ervoor bedraagt 16 miljoen euro, waarvan de EU 8 miljoen euro zal verstrekken.

Het LIFE+-programma

LIFE+ is een nieuw Europees financieel instrument voor het milieu met een budget van in totaal 2143 miljoen euro (twee miljoen honderddrienveertig duizend euro) voor de periode 2007-2013. Gedurende de looptijd van het programma publiceert de Commissie eenmaal per jaar een oproep om voorstellen in te dienen voor LIFE+-projecten.

Meer informatie:

Zie de bijlage voor een samenvatting van alle nieuwe projecten, opgedeeld per land, die gefinancierd worden in het kader van LIFE+.

Voor alle informatie over LIFE+ zie http://ec.europa.eu/life

Het is ook mogelijk contact op te nemen met de desbetreffende nationale autoriteit: http://ec.europa.eu/environment/life/contact/nationalcontact/index.htm

Bijlage : Overzicht van de LIFE+-projecten 2008 per land (PDF)

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Richtlijn 79/409/EEG van de Raad van 2 april 1979 inzake het behoud van de vogelstand

Richtlijn 92/43/EEG van de Raad van 21 mei 1992 inzake de instandhouding van de natuurlijke habitats en de wilde flora en fauna

[2] http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm

[3] Mededeling van de Commissie COM (2006) 216 def.; "Het biodiversiteitsverlies tegen 2010 en daarna tot staan brengen"