Commissie stelt voor de beschermingsstatus van de wolf in EU-wetgeving in overeenstemming te brengen met het Verdrag van Bern

Vandaag stelt de Commissie een gerichte wijziging van de bijlagen bij de habitatrichtlijn voor. Dit zal de habitatrichtlijn in overeenstemming brengen met de gewijzigde beschermingsstatus van de wolf van “strikt beschermd” naar “beschermd” krachtens het Verdrag van Bern, dat vandaag in werking is getreden.
Het voorstel van de Commissie zal de lidstaten extra flexibiliteit bieden bij het beheer van hun lokale wolvenpopulaties, zodat zij maatregelen kunnen nemen die goed zijn aangepast aan de regionale omstandigheden. Aangezien de wolf een beschermde soort zal blijven, moeten de instandhoudings- en beheersmaatregelen van de lidstaten nog steeds een gunstige staat van instandhouding bereiken en handhaven. Daarnaast zullen de lidstaten nog steeds de mogelijkheid hebben om een hoger niveau van bescherming van wolven te handhaven, indien dit op grond van het nationale recht noodzakelijk wordt geacht.
Investeringen in passende schadepreventiemaatregelen blijven van essentieel belang om predatie van vee te verminderen. De Commissie zal de lidstaten en belanghebbenden blijven helpen bij het ontwerp en de uitvoering van dergelijke maatregelen door middel van financiering en andere vormen van steun.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie: “De concentratie van wolvenroedels in sommige Europese regio's is een reëel gevaar geworden, met name voor de veestapel. Om kritieke wolvenconcentraties actiever te beheren, vragen lokale autoriteiten al lang om meer flexibiliteit. Vandaag stellen we voor om de beschermingsstatus van de wolf krachtens het EU-recht te wijzigen. Dit zal lokale overheden helpen meer gerichte oplossingen te vinden om zowel de biodiversiteit als onze bestaansmiddelen op het platteland te beschermen.
Volgende stappen
Het voorstel van de Commissie voor een gerichte wijziging van de bijlagen IV en V van de habitatrichtlijn met betrekking tot de beschermingsstatus van de wolf zal nu door het Europees Parlement en de Raad moeten worden goedgekeurd.
Achtergrond
Op basis van een grondige analyse van de status van de wolf in de EU heeft de Commissie in december 2023 voorgesteld de beschermingsstatus van de wolf te wijzigen, die vervolgens in september 2024 door de Raad is aangenomen.
Vervolgens heeft de Commissie namens de EU het wijzigingsvoorstel ingediend bij het secretariaat van het Verdrag van Bern. Het voorstel is op 6 december 2024 door het Permanent Comité van het verdrag goedgekeurd. De wijziging van de bijlagen bij het Verdrag van Bern is op 7 maart 2025 in werking getreden, drie maanden na de vaststelling ervan.
Voor meer informatie
EU-platform van belanghebbenden inzake coëxistentie tussen mensen en grote carnivoren
Quote(s)
Dankzij de bescherming van wolven in het kader van de habitatrichtlijn heeft de soort zich de afgelopen decennia kunnen herstellen van bijna-uitsterven. We worden nu echter geconfronteerd met een veranderende realiteit op het terrein, met grote aantallen wolven in sommige EU-landen. De voorgestelde wijziging van de juridische status van de wolf van strikt beschermd naar beschermd in het kader van de habitatrichtlijn zal de lidstaten de flexibiliteit bieden om de wolvenpopulaties te beheren. Dit verandert niets aan de wettelijke verplichting van de lidstaten om de soort te beschermen en de populaties ervan in stand te houden.
Jessika Roswall, commissaris voor Milieu, Waterweerbaarheid en een Concurrerende Circulaire Economie
© Europese Unie, [2025] – bron: Europees Parlement